Home > Ett argument mot Bitcoin

Ett argument mot Bitcoin

Bitcoin ligger på rekordhöga nivåer och tog sig över och höll fast vid en position över 18 000 dollar förra veckan. Nu är det bara en fråga om tid innan kryptovalutan kan nå 20 000 dollar.

Det finns flera faktorer bakom Bitcoins styrka. Institutionella investerare har exempelvis börjat köpa Bitcoin. Samtidigt har företag som MicroStrategy och Square offentliggjort att de inte planerar att ge upp sina Bitcoin-positioner någon gång snart. Efter att ha köpt Bitcoin har kryptovalutorna helt enkelt hamnat på kylförvaring.

En intressant sak är att olika människor ser olika fördelar med Bitcoin. Till skillnad från USD eller EUR antar Bitcoin olika roller för olika människor. Alla argument mot Bitcoin bör därmed börja med en enkel fråga: Vad används Bitcoin till?

Vad används Bitcoin till?

Många menar att Bitcoin är pengar. Och det går att överföra stora mängder pengar på ett säkert och relativt anonymt sätt med Bitcoin. För att vara pengar måste dock vissa förhållanden mötas – exempelvis är Bitcoin inte en beräkningsenhet. Om Bitcoin inte är pengar via en traditionell definition kanske det är dags att justera denna definition, eller?

Bitcoin kan användas för att bevara och växa köpkraft på grund av att det är en bristvara. Här har vi en jämförelse i guld. Bristen på tillgång är precis det som gör guldet så värdefullt för investerare. Eftersom det bara finns 21 miljoner Bitcoin finns det ett argument för valutan som bristvara. Bitcoin är dock teknik, inte en råvara. Det finns alltid en möjlighet att skapa mer.

Medan Bitcoin kan ses som ett sätt att bevara värde är volatilitet ett problem. Under 2020 har priset fördubblats, men det skedde först efter att kryptovalutan förlorade 60% av sitt värde. Om man som investerare eller hushåll inte har något problem med att ens besparingar plötsligt halveras så kan Bitcoin vara ett alternativ till vanliga pengar.

Detta är det huvudsakliga problemet med Bitcoin. Medan man inte har något emot om ens köpkraft fördubblas har de flesta ett problem med om det går åt andra hållet. Med Bitcoin får du inte bara värdeökningar men även värdeminskningar.

Om vi säger att din familj planerar ett stort köp, som en bostad, har familjen stora delarna av pengarna men måste ändå spara för att ha råd med insatsen. Om du väljer att spara alla dina pengar i Bitcoin finns det en risk att Bitcoin ligger lågt när du väl behöver ta ut pengarna.

Poängen med denna artikel är inte att hävda att Bitcoin saknar sin plats på marknaden, men det höga priset är troligtvis ett resultat av spekulation. Om historien har lärt oss något så är det att spekulation brukar leda till bubblor.

Kanske blir det annorlunda denna gång.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto