Home > Ett demokratiskt Europa eller ett Europa som är anti-Trump?

Ett demokratiskt Europa eller ett Europa som är anti-Trump?

De finansiella marknaderna väntar på att årets viktigaste händelse ska gå av stapeln – presidentvalet i USA. Pandemin har redan orsakat stora mängder osäkerhet på de finansiella marknaderna, och det amerikanska valet lär även bidra till det.

Av denna anledning finns det inte mycket som händer på marknaderna just nu. Exempelvis sitter den amerikanska aktiemarknaden i närheten av de höga noteringar som nåddes i juni och juli. Dessa nivåer konsolideras nu inför valresultatet.

Samma gäller för valutamarknaden. EURUSD sitter nära sina höga noteringar runt 1,18-1,19, GBPUSD ligger på runt 1,30, AUDUSD nära 0,7 och så vidare. I princip sitter världen nu och tittar på medan kampen om Vita Huset och kongressen pågår.

Europa gillar Biden

En ny undersökning som har genomförts i ett flertal europeiska länder avslöjade ett aldrig tidigare skådat stöd för demokraterna. I vissa länder, som exempelvis i Danmark, svarade 80% av respondenterna att de föredrog Biden, och endast 6% stöttade Trump.

Innebär detta att de verkligen ogillar Trump eller att de gillar Biden? Sannolikt handlar det om att sentimentet handlar om att de ogillar Trump.

Sedan Trumps valvinst 2016 har USA inte varit som vanligt. Allt världen kunde göra var att vänta och se om han skulle bli omvald.

Trump förändrade NAFTA, drog sig ur Paris-avtalet, från Iran-avtalet, införde tariffer och byggde en mur – och detta är bara ett par av de mer välkända åtgärderna. Trumps administration ogiltigförklarade cirka 100 miljörelaterade regler om borrning och extrahering, infrastruktur och planering samt luftföroreningar och utsläpp.

För européer var inte hotet om tariffer på tyska bilar och franskt vin uppskattat. Europeiska länder anklagades även för att inte ha betalat sin del av NATO-budgeten. Den negativa synen på Trumps administration från Europa bör därmed inte komma som en överraskning.

Det mest överraskande är att USA under Trump har föredragit protektionism och isolationism, medan Europa har öppnat upp som aldrig förr (förutom Brexit). Med ett växande Asien och inflytelserikt Ryssland finns det en risk att även Europa kommer bli isolerat, då dess tidigare stabila partner, USA, inte längre delar en gemensam värdegrund.

Detta är det som gör detta val så viktigt för resten av världen. Det handlar inte om en demokratisk eller republikansk vinst för endast USA, utan även för resten av världen.

Fyra år till av protektionism under en pandemi kan bli svårt att hantera för Europa. Och vi ska inte glömma en annan sak, nämligen att presidenter som tjänar sin andra tid som president brukar ta det hela ett steg längre.

Helt enkelt för att de inte längre har något att förlora.

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto