Home > Ett diagram som kommer gå till historien

Ett diagram som kommer gå till historien

Idag inleds OPEC-JMMC-mötet, och det är en bra möjlighet att minnas att oljepriset för inte så lång tid sedan låg på under noll. Detta är fortfarande ett av årets teman och kommer gå till historien då det illustrerar hur komplexa de finansiella marknaderna är och hur viktig oljan är.

OPEC-JMMC-mötet följs noggrant av de som investerar i energi och valutor. På mötet är det inte bara OPEC-medlemmar som deltar (13 länder) utan även andra oljerika länder (elva andra länder). JMMC står för Joint Ministerial Monitoring Committee och besluten som tas här påverkar ofta priset på olja.

Oljepriset – vart är det på väg?

För valutahandlare har oljepriset extra stor vikt då det påverkar inflationen. Högre oljepriser leder till högre inflation, och en nedgång för oljepriset leder till lägre inflation.

Problemet blir akut när inflation redan är låg, och priset på olja fortsätter att sjunka. Detta blir ett hot mot ekonomin och att den ska falla in i en så kallad ”likviditetsfälla”, där inflationen hamnar på under noll på grund av låga oljepriser.

På grund av den direkta påverkan som oljepriset har på inflationen är utvecklingarna på oljemarknaden viktiga för centralbankerna. Det innebär även att de oljeproducerande länderna har mycket makt då de kontrollerar tillgången på marknaden. Med andra ord kan de påverka oljepriset, och indirekt även inflationen.

Via teknisk analys hittade oljepriset stöd vid 40 dollar-nivån under 2015-2016. Priset nådde 30 dollar-nivån men vände snabbt tillbaka till över 40 dollar. Ett tydligt brott över 45 dollar kan leda till ytterligare avancemang mot slutet av året.

Dippen från 100 dollar till 30 dollar på mindre än två år har skickat desinflationsrelaterade svallvågor över hela världen. I och med att det skedde så fort såg effekterna av dippen först ett par år senare. Nu när oljepriset även har dippat under noll kommer de negativa effekterna för inflationen troligtvis först ses framöver.

Centralbankerna kan bekämpa detta genom att köpa fler obligationer via sina program för kvantitativa lättnader, men det diagrammet ovan visar är att energimarknaden förändras då världen förbereder sig på grönare projekt. Ja, olja äger fortfarande den största andelen av energin, men den krymper för varje dag som går.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.