Home > Ett europeiskt makroperspektiv på det amerikanska presidentvalet

Ett europeiskt makroperspektiv på det amerikanska presidentvalet

Med lite över en vecka kvar tills årets viktigaste händelse tittar makrotraders på det amerikanska presidentvalets påverkan på resten av världen. För Europa blir de kommande fyra åren viktiga för relationen med USA. 

Anledningen till detta är att Trump, sedan han tog över Vita Huset, har skapat spänningar i relationen med Europa. Hot om tariffer, anklagelser om att Europa inte betalar sin beskärda del till Nato och så vidare. Relationen mellan de två största ekonomiska blocken i världen har blivit spänd.

Vad är det som står på spel för Europa?

Ett av de viktigaste ämnena under Trumps administration har varit handeln. Handelsavtal med Kina och andra partners, även med Europa, har försökt nå då Trump har fokuserat på att reducera handelsunderskottet.

Sanningen är den att EU har haft ett handelsöverskott med USA sedan 1994. Eftersom ett plus på ena sidan är lika med ett minus på andra sidan innebär det att USA har haft ett handelsunderskott under samma period. Tariffer är ett sätt att reducera handelsunderskott, men med det sagt menar många ekonomer att det långsiktigt leder till att samhällets välfärd hotas.

Nord Stream 2, rörledningen från Ryssland till Tyskland, är ett svårt ämne för USA och EU. Å ena sidan menar USA att det inte är rimligt att de är en NATO-medlem samtidigt som andra NATO-medlemmar betalar Ryssland för sin gas. Å andra sidan vill EU reducera sitt beroende av att importera gas från andra delar av världen. USA kan dock enkelt få sin vilja igenom genom att använda sig av ekonomiska sanktioner.

Om Trump vinner Vita Huset kan vi förvänta oss mer av samma sak. Man kan även argumentera för att de sista fyra åren, i och med att de blir de sista för Trump, leder till att han kommer ha en ännu hårdare ton mot Europa.

En Biden-vinst är antagligen bättre för européerna. Hoppet om att ”återgå till det normala” finns där, då Bidens utrikespolitik kommer skilja sig starkt från Trumps.

Detta är ett par av de viktiga makroperspektiven i relation till det amerikanska presidentvalet. Om de första fyra åren av Trumps tid som president dominerades av handelsavtal kan vi förvänta oss det samma av de kommande fyra åren om Trump vinner igen. Om Biden vinner kommer det dock ta tid att ta hand om sin företrädares beslut.

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.