Home > Ett exempel på hur man kan bygga en tradingplan

Ett exempel på hur man kan bygga en tradingplan

Det finns ett antal olika faktorer som är av stor vikt vid byggandet av en hållbar tradingplan. Ett gammalt ordspråk i branschen lyder så här ”Fail to plan and you plan to fail.” Fråga vilken trader som helst som konstant tjänar pengar och han kommer svara att du har 2 val, ” antingen följer du dina skrivna regler metodiskt eller så misslyckas du”.

Har du en skriven tradingplan så är det bara att gratulera, du är en av få, men detta garanterar nödvändigtvis inte framgång.

Mental förberedelse
Är du redo? Har du sovit gott? Är du taggad att göra bra affärer under dagen? Detta är viktiga saker för att skapa en edge i din personlighet. Är du sur, orolig eller osäker så är risken stor att du presterar sämre.

Sätt upp tydliga mål
Sätt upp targets innan du tar en trade, de flesta traders vet innan en trade när de ska kliva ur, se till att ha bra win ratio och risk/reward ratio. Om du bestämmer dig för att endast riskera 2% av din depå är det superviktigt att hålla sig till dessa 2%. Sätt upp veckomål, månadsmål, eller årliga mål i kronor eller i procent av depån som du vil uppnå, det får dig att hålla hårt i slantarna och sträva åt rätt håll.

Gör din hemläxa
Se till att göra läxan innan du tradar, kolla marknaderna, analysera, markera upp stöd/motstånd kanaltak etc vad du än har för metod så måste du göra läxan. Kolla vilka rapporter eller nyheter som kommer under dagen. Kom ihåg att detta är en business och onödiga misstag kan bli kostsamma.

Sätt upp exit regler
Många lägger ner oändligt mycket tid på att hitta köp/säljsignaler men glömmer nästan bort när de ska avsluta en trade. Många kan inte avsluta en position när det inte går deras väg för de är rädda att ta förlusten, ta förlusten och gå vidare, det var inte personligt.
Innan du tar en trade så ska 2 exit regler vara nedskrivna
1- om traden går fel, när ska du stänga positionen? Skriv ner stoppen, mental stop räknas inte, det ska vara skrivet i sten.
2- target, när traden går din väg så ska du ta vinst, eller del av vinst.

Sätt upp köp/sälj regler
Låt din tradingplan vara tillräkligt avancerad för att vara effektiv, och lagom krånglig för att ta snabba beslut. Har du 18 regler för att ta en trade så kommer du aldrig handla något. Keep it simple.

Skriv upp alla trades
De flesta framgångrika traders för ett noggrant protokoll på tidigare trades, köp, sälj, stop, varför, hur när, etc. Har du skrivit ner allt så är det lättare att se vad du gör fel, eller rätt.

Till slut
Detta var några viktiga saker att tänka på för att börja skapa en business som trading faktiskt är, behandla det som ett företag.

-Börja med små pengar för att skapa ett självförtroende att det du gör fungerar.
-Tvivla inte på din plan utan följ den slaviskt, fråga dig själv innan du ger upp, ”har jag verkligen testat min plan till 100%” är svaret nej så bör du i alla fall testa en gång till.
-Win ratio, risk/reward ratio, entry, exit. Alla är superviktiga element.

Guldet Har jag själv börjat trada mer och mer på sistonde, det har blivit en liten favorit måste jag säga. Just för tillfället så ligger jag lång i guldet, köpte på 1337 efter att mina tradingregler fallit på plats och triggat en köpsignal. Kommer förmodligen ta en del av vinsten i skrivandets stund.

Guld
Guld
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto