Home > Ett handelskrig äger just nu rum på Wall Street

Ett handelskrig äger just nu rum på Wall Street

Handelsaktiviteten kring specifika aktier, i detta fall GameStop (GME) har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Företagets pris pressades uppåt av privata investerare som agerade tillsammans, med avsikten att klämma ut stora hedgefonder som kortsålt aktien.

Medan denna historia är lika gammal som Wall Street har det hela skett i vad som kan liknas med ett filmmanus. Priset på GME steg från under 20 dollar till över 200 dollar i en episk squeeze som har fått lagstiftare att ingripa för att stoppa handeln.

Vad är en kort squeeze, och vad exakt hände med GME?

Vad ledde till en kort squeeze på GME-aktien?

När investerare väljer att sälja ett företags aktier, eller att gå kort, förväntar de sig att priset ska minska. Det mesta de kan tjäna är 100% av sin investering. Om exempelvis priset på GME var 20 dollar och den som kortsäljer säljer aktier för 20 000 dollar, då kan denne som mest tjäna 400 000 dollar. Det är allt. Därmed sägs det att vinsterna är bundna när man kortsäljer aktier.

Förlusterna har dock inga gränser då den som kortsäljer kan förlora mer än det riskerade kapitalet. Om priset på aktien fortsätter att stiga, och den kortsäljandes marginal minskar kan denne behöva genomföra ett marginalsamtal. Vid denna tidpunkt måste den som kortsäljer antingen ta förlusten, eller satsa dubbelt på investeringen, och därmed på risken.

Som man kan se på listan ovan var GameStop kortsäljarnas älskling. Aktien hamnade högst upp på listan över den mest kortsålda aktien av hedgefonder. En av dessa hedgefonder, Melvin Capital, tvingades stänga sin korta position efter en koordinerad plan som organiserades på Reddit.

Resultatet? För att ta sig ur den korta positionen måste den som säljer kort köpa aktien för att täcka sin korta position. Detta kallas en kort squeeze när den korta positionen tvingas täcka upp på grund av otillräckliga medel (marginal).

I dagens finansvärld blir saker och ting ännu mer komplicerat än en enkel kort squeeze. En gamma squeeze skapar ännu mer aggressiva prisförändringar på marknaden då det involverar optionskontrakt som direkt påverkar den underliggande aktien. En option är ett derivatkontrakt som är beroende av den underliggande tillgången, i detta fall GME-aktien.

En gamma squeeze tillsammans med en klassisk kort squeeze ledde till att privata investerare sparkade ut den stora hedgefonden från en kort position. Detta visar den makt som privata investerare har år 2000, då en ny generation av traders använder sociala medier för att agera tillsammans.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto