Home > Ett makroperspektiv av en coronavirusrelaterad lågkonjunktur

Ett makroperspektiv av en coronavirusrelaterad lågkonjunktur

Coronavirusens påverkan på världsekonomin sticker ut när man jämför med tidigare lågkonjunkturer. När man jämför med andra stora kriser i mänsklig historia är det hittills endast andra världskriget som har haft större ekonomiska konsekvenser än vad detta virus har haft.

Alla länder i världen har haft sina egna metoder för att bidra med stöd åt sina medborgare. Vissa länder, framförallt utvecklade sådana, har haft lyxen att kunna testa befolkningen för att se exakt hur viruset sprids och hur många som har infekterats. Vissa länder har dock varken haft den medicinska infrastrukturen eller ekonomin för att kunna gör det. En sak alla länder gjorde var dock att lansera massiva stödpaket, både från ett finansiellt perspektiv och från ett monetärt perspektiv.

Den ekonomiska påverkan av en lång hälsokris

Då social distansering har blivit den nya normen är frågan vilka lösningar vi kommer se om pandemin fortsätter under lång tid? Andra och även tredje vågor av spridning kan mycket väl innebära nya nedstängningar, vilket skulle innebär problem för en eventuell ekonomisk återhämtning.

Med få undantag förstod folk risken av att inte respektera hälsoregler då man kunde se skadan ske runt sig. I USA har flera miljoner människor ansökt om arbetslöshetsersättning varje vecka, och vi har inte sett övertygande bevis på att folk är på väg tillbaka till sina jobb.

Medan vi i början av spridningen hörde från ekonomer och monetära beslutsfattare att vi skulle få se en V-formad ekonomisk återhämtning har dessa scenarier snabbt förändrats. Ju mer tid som går med en nedstängd ekonomi, desto mer uppenbart blir det att 2020 blir ett år av ekonomisk sammandragning, och 2021 ser platt ut som bäst.

Istället för en V-formad återhämtning känns just nu en L-formad utvecklig mer sannolik.

Deutsche Banks ekonomer har i sin prognos meddelat att GDP i USA kommer sjunka med 10% under 2020 och ligga platt under 2021. Vad som är slående är att budgetunderskottet under 2020 förväntas visa hela 25% av GDP. Och 2030 kan skuld-till-GDP-ration stiga till 175% och därmed fördubbla förra årets siffra.

Alla dessa siffror används för att visa påverkan av coronaviruset, och de utmaningar som ekonomier över hela världen står inför. Glöm hög ränta i den nära framtiden – siffrorna som presenterades tidigare visar på en kontinuerlig låg ränta relativt till tillväxt.

Med andra ord kan coronavirus-chocken bli mer än en exogen chock. Efter en exogen chock hämtar sig ekonomier relativt snabbt. Denna gång verkar det som att viruset förändrar allt som har med ekonomiska koncept att göra.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto