Home > Ett makroperspektiv för oktober

Ett makroperspektiv för oktober

Då vi går in i årets sista kvartal tittar investeringsvärlden på perioden som kommer och försöker positionera sig för årets slut. Detta är årets viktigaste kvartal av en enkel anledning – det amerikanska presidentvalet sker den 3:e november. Utöver valet finns det viktiga saker att ha i åtanke under de kommande månaderna. Det börjar med beslut från centralbanker och slutar med råvaror.

ECB utökar PEPP

En av de huvudsakliga händelserna förra veckan var att inflationen i Euro-området fortsatte att gå ned. ECB tvingades agera genom att leverera fler kvantitativa lättnader, helt enkelt för att det är det enda de kan göra just nu. Med tanke på valet i USA kommer vi antagligen behöva vänta tills i december innan en utökning av PEPP utannonsera. Ryktena på marknaden säger att ECB kommer utöka programmet med en halv biljon euro, vilket bör räcka för att rubba på framtida inflationsförväntningar.

Brexit

Brexit fortsätter att uppta utrymme i rubrikerna. Förra veckan inledde EU-kommissionen en rättegång mot Storbritannien efter att de brutit mot avtalet att lämna EU. Det verkar dock som att avtal är nära, och risken är att GBP kommer stiga under de kommande månaderna. Oavsett vilket kommer volatiliteten åtminstone troligtvis vara hög på GBP-par jämfört med andra marknader.

Finansiella stödpaket

Det ser ut som att den amerikanska aktiemarknaden kommer ligga fortsatt högt då det finns hopp om nya finansiella stödpaket. Det som är oklart är ifall dessa stödpaket kommer före eller innan valet.

Valresultatet kommer troligtvis påverka stödpaketets storlek. Om Biden vinner och demokraterna även vinner kongressen kommer antagligen stödpaketet bli större än i andra scenarier, och då kommer troligtvis även aktiemarknaden stiga.

På tal om aktiemarknaden inleds säsongen med intäktsrapportering, och alla tittar nu på företagsamerika för att se vilka företag det är som levererar starka kvartal. Fokus igen kommer ligga på IT-sektorn och Nasdaq 100.

Olja

Oljepriset har haft en svår vecka då det gick ned över fem procent. För lite tillgång kommer dock troligtvis fortsätta under den kommande perioden. Under månaderna fram tills årsskiftet kommer oljepriset eventuellt återhämta sig till runt 60 dollar.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto