Home > Ett makroperspektiv på olika tillgångsklasser i februari 2021

Ett makroperspektiv på olika tillgångsklasser i februari 2021

Vi närmar oss nu handelsmånadens andra hälft, vilket gör det lämpligt att ta en titt på de stora tillgångsklasserna och se hur de har utvecklats under 2021. Vi bör även ta en titt på förändringar från förra årets prognos och se om det finns något värt att prata om.

Oljan har redan överstigit förra årets mål

Oljan är den största vinnaren hittills i år. Råvaran har haft sin bästa start på tre årtionden och har redan överträffat förväntningarna för året. Mot slutet av 2020 ansåg de flesta investeringshusen att priset på olja skulle ligga på runt 55 dollar mot slutet av 2021. Med tanke på att priset redan ser ut att ta sig över 60 dollar – är det dags för priset på olja att korrigera?

Då oron över pandemin börjar gå över i takt med att vaccineringen fortlöper ökar potentialen för den globala oljemarknaden. Efterfrågan bör fortsätta att stiga ju mer den globala ekonomin öppnar upp igen.

Aktierna fortsätter att stiga

Aktierna ligger på rekordhöga nivåer då köppressen fortsätter. Den nya administrationen i Washington har lovat nya stödpaket, och de enorma summor pengar som kastas in i ekonomin hittar snabbt vägen till aktiemarknaden.

Aktiebörserna har sett rekordhöga tradingvolymer under 2021 då privata investerare har slagit sig samman för att satsa på ett par olika aktier, oavsett hur värderingen har sett ut. Tillväxtmarknaderna fortsätter att prestera starkt under starten på handelsåret, framförallt tack vare en svag dollar. Specifikt Asien har presterat väl, och konsumtionen i regionen har fortsatt prestera starkt på den globala marknaden.

Valutamarknaden

Valutamarknaden konsoliderar mer än vad traders hade uppskattat. Fokus i år har hittills flyttats mot kryptovalutamarknaden där de stora kryptovalutorna och ett par altcoins levererar enastående resultat. Volatiliteten på kryptovalutamarknaden är dock fortsatt hög, vilket kan exemplifieras med att Bitcoin tappade över 30% i värde under ett par dagar i januari.

Reflationstemat fortsätter, och dollarn säljs nu hårt. Det är bara EURUSD-paret som fortfarande ligger lågt jämfört med starten på handelsåret, framförallt tack vare skillnaden mellan tillväxten i Euro-området och USA.

Allt sammantaget är det en blandad bild, men det är inget ovanligt jämfört med förra årets avslutande nivåer. Med olja som undantag är de finansiella marknaderna exceptionellt stabila, framförallt med tanke på de händelser som vi hittills har sett under året (stormningen av Kapitolium, den nya administrationen, potentiellt hög inflation efter stigande oljepriset).

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.