Home > Ett par saker att tänka på när man investerar

Ett par saker att tänka på när man investerar

Investerare och traders har samma mål – att öka storleken på sina portföljer. En stor skillnad finns dock vad gäller den tid som det tar för dem att uppnå detta.

Oftast är traders mer ”ängsliga” och aktiva i förvaltningen av sina portföljer. Å andra sidan ”gifter” sig ofta investerare med sina positioner och håller dem i flera år och nöjer sig därmed med betydligt minfre än vad traders gör.

Hävstångseffekter är en sak investerare ofta använder sig av. Att köpa på marginalen är lockande för många investerare, och processen fungerar ungefär så här. Om exempelvis ett konto har en köpkraft på 50 000 dollar lånar investeraren från mäklaren och utökar sin köpkraft med två eller tre gånger. Hävstången som uppnås av detta innebär att investeraren kan delta allt medan en aktie stiger. Risken ökar dock samtidigt exponentiellt. Om priset på aktien vänder kan mäklaren utfärda ett så kallat ”margin call” om investeraren inte kan tillsätta de medel som krävs för att hålla den större positionen.

Med andra ord är hävstångseffekter bra men det är samtidigt värt att försöka undvika. Det är bara smart när det används väldigt långsiktigt och med begränsad exponering jämfört med storleken på den summa som investeras.

Skydda nedåt

En egenskap som investerare har och som traders har svårt med är att skydda nedåt. Mer specifikt, att hantera risker. Investerare har ofta ett spekulativt saldo när de deltar på en nedåtgående marknad. Med andra ord väntar investerare ibland flera år på rätt möjlighet, och när den kommer tvekar de inte att verkställa den. Det låter enkelt, men det är det inte. Att inte göra något under en lång period när man är involverad på finansiella marknader är väldigt svårt. Att sitta still och inte göra något är en annan slags position eller hållning på marknaden.

Att skydda nedåt kostar. Investerare skyddar ofta sina konton inför händelser med potentiell risk. Det lättaste sättet att göra det är att köpa så kallade ”puts”. Dessa ”puts” är optioner som ger dig rätten men inte skyldigheten att köpa och sälja. Oftast förfaller dessa ”puts”, men kostnaden representerar det skydd som ges.

För att summera är det bästa sättet att skydda sig nedåt att undvika hävstångseffekter och ha ett saldo som låter en tjäna på nedåtgående priser. Och detta är ett par saker som gör att investerare skiljer sig från traders.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto