Home > Ett positivt scenario för S&P500

Ett positivt scenario för S&P500

Vi befinner oss sannerligen i intressanta tider när det kommer till investeringar på aktiemarknaden. Traditionella aktiemarknadsvärderingar utmanas av privata investerare som är villiga att ta mer risker än vanligt.

Warren Buffet, världens mest framgångsrika aktiemarknadsinvesterare genom tiderna, kritiseras nu för att inte genomföra några köp under denna kris. Även om han sitter på mängder av pengar på Berkshire Hathaway köpte han inte under den dipp som orsakats av COVID-19-pandemin.

Nu när aktiemarknaden har återhämtat sig och en del index även har nått rekordhöga nivåer börjar en hel del undra vart marknaden ska ta sig härnäst? Finns det mer utrymme att växa eller inte?

Konsumentförtroende bör vara oroväckande för tjurar på marknaden

Investerare har återfått sitt förtroende på marknaden – privata investerare lockas av de fraktionerade aktier som erbjuds av Robinhood, och nyligen har plötsligt Charles Schwab fått tillgång till aktiemarknaden utan begränsningar.

Det är så klart lättare att satsa långsiktigt än kortsiktigt, för att inte nämna den risk som finns för att ”shorta en aktie”, det vill säga att låna en aktie billigt, sälja den och sen hoppas kunna plocka upp den till ett betydligt billigare pris senare. Om ett företag går i konkurs kan man tjäna över 100%, men om priset stiger är förlusterna lika stora. Även under en konkurs hittar företag köpare som är villiga att fördubbla eller tredubbla sina pengar genom att köpa aktier som kostar ett par cent och sen tjäna på att fler lockas till aktien.

Risken här är att konsumenter har fått aktierna att stiga. En snabb titt på historisk korrelation mellan S&P500 och konsumentförtroende avslöjar ett intressant faktum – under de senaste tre ekonomiska kriserna, 1992, 2003 och 2009, föll konsumentförtroende till ett snitt på 44.

Idag sitter konsumentförtroende på 86, vilket är betydligt högre än under tidigare kriser. På ett sätt är detta en förklaring för alla de som sitter och väljer att vänta och inte köpa vid nuvarande värderingar. Att köpa när konsumentförtroendet sjönk till under 50 visade sig vara korrekt.

Diagrammet visade även att det finns mer utrymme för konsumentförtroendet att sjunka innan en möjlig vändning. Implikationerna här är att den vändning vi har sett på aktiemarknaden endast är temporär, och att pandemin inte kommer försvinna så enkelt. För aktiemarknaden att gå ned och följas av att konsumentförtroendet sjunker till under 50 är antagandet att COVID-19-krisen fortsätter att negativt påverka ekonomin.

Vad kommer visa sig vara rätt? Buffets visdom eller den yngre generationens entusiasm?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto