Home > Ett tekniskt perspektiv på guldpriset

Ett tekniskt perspektiv på guldpriset

Guld anses vara det perfekta skyddet mot inflation. Under en tid då inflation inte kan hittas vänder sig många från guld till andra tillgångar (exempelvis Bitcoin) som erbjuder ett liknande stöd utöver den potentiella avkastningen.

I början av varje handelsår lönar det sig att ta en titt på helhetsbilden av tillgångarna på finansiella marknader. I teknisk analys har större tidsramar en fördel över mindre tidsramar på så sätt att de filtrerar ut bruset. På ett månatligt diagram spelar det ingen roll hur många jobb som skapas under en månad eller vad Fed säger eller inte säger om dollarn. Istället är det historik som är viktigt, åtminstone när man tittar på framtiden.

2 000 dollar – en viktig nivå

Det månatliga diagrammet ovan visar två enkla koncept inom teknisk analys som ofta fungerar. Först har vi hur den uppåtgående trenden 2011 möttes av starkt motstånd runt 2 000 dollar-nivån. I flera månader försökte priset på guld nå högre, men slogs slutligen tillbaka.

Under den nedåtgående trenden fann guldet en botten nära 1 000 dollar. Priset formerade även ett inverterat ”head and shoulders”-mönster som bröt högre sex månader innan COVID-19-pandemin. Detta är vad de flesta investerarna missar – priset på guld steg inte på grund av pandemin, utan började göra det innan världen hörde talas om viruset. Det har visat sig att viruset endast är en ursäkt för priset på guld att ta sig förbi tidigare motstånd – det motstånd som inte lyckades brytas under 2011.

Det finns även en utbytbarhetsprincip som menar att resistens blir till stöd när det väl bryts, och att stöd blir resistens. Den senaste vändningen från de höga nivåerna mötte därmed stöd av det tidigare motståndet, vilket ledde till att priset på guld vände starkt och nu hotar att röra sig över 2 000 dollar.

Men vad innebär detta för den amerikanska dollarn? Är det obligatoriskt för dollarn att fortsätta sjunka för att priset på guld ska hamna på över 2 000 dollar igen? Svaret är nej, eftersom den nedåtgående trenden för dollarn har fortsatt i flera månader efter att priset på guld nådde 2 000 dollar. Med andra ord har priset på guld eftersläpat dollarns trendlinje, vilket ökar förväntningarna på att priset förr eller senare kommer ta sig över 2 000 dollar igen.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.