Home > Ett till årtionde av svag ekonomisk tillväxt i Europa?

Ett till årtionde av svag ekonomisk tillväxt i Europa?

2020 var ett historiskt år för EU. Unionen har varit tvungen att hantera aldrig tidigare skådade utmaningar i form av hälsokrisen COVID-19. Europeiska myndigheter och penningpolitiska beslutsfattare vidtog därmed viktiga åtgärder.

För första gången någonsin genomförde Europa gemensam skuldsättning. Denna åtgärd var så imponerande för marknaden att den gemensamma valutan steg direkt, från 1,06 i början av pandemin till över 1,23. Även nu, tolv månader in i krisen, ligger växlingskursen mot dollarn högt, en bra bit över 1,20 förra veckan.

Men det finns mörkare moln på horisonten. Trots de massiva finansiella och monetära åtgärderna bleknar de europeiska åtgärderna i jämförelse med vad som hände på andra sidan Atlanten. Om dessa åtgärder ska främja ekonomisk återhämtning så avslöjar diagrammet nedan en skarp diskrepans mellan de europeiska åtgärderna och de amerikanska. Den ekonomiska återhämtningen i USA går helt enkelt bättre än den i Europa. Det finns även en risk att den avvaktande inställningen från finansiella myndigheter i Europa kan leda till ännu ett årtionde av svag ekonomisk tillväxt.

Det är inte första gången som Europa tar ett steg tillbaka

Finanskrisen 2008-2009 ledde till en lågkonjunktur i de flesta avancerade ekonomierna. När man analyserar lågkonjunkturer brukar ekonomier hänvisa till den senaste kända krisen av den enkla anledning att villkoren där är närmast de rådande.

Det var USA som ledde vägen ur krisen. De okonventionella penningpolitiska åtgärderna användes för första gången i USA av Fed, och kopierades snabbt av resten av den utvecklade världen. Detta lönade sig – men inte i Europa.

Medan den amerikanska ekonomin återhämtade sig snabbt och tvingade Fed att höja räntorna till över 2% mötte Europa ännu ett årtionde av haltande ekonomisk tillväxt. Anledningen var att Euro-krisen 2012 hade lämnat Europa i ett läge där räntorna redan var negativa.

Europa hade därmed förlorat ett helt årtionde, och ser nu ut att förlora ännu ett då världen närmar sig slutet av pandemin. Diagrammet ovan är oroande för den europeiska återhämtningen, och även för euron.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.