Home > Ett tjurartat argument för amerikanska aktiemarknader

Ett tjurartat argument för amerikanska aktiemarknader

Det har inte ens gått ett dygn av det nya handelsåret och amerikanska terminspriser pekar redan mot en stark öppning. Den sjunkande dollarn hjälper, men marknadens motståndskraft stärks även av investerarnas frenetiska köpande.

Som alltid kan man titta på historik för att bättre förstå vad framtiden kan innebära. Starka resultat på marknaden under de två sista handelsmånaderna av förra året innebar en positiv januari och en tvåsiffrig stigning under det nya handelsåret.

Kommer detta fortsätta under 2021?

Tjurartat slut på året

Finansvärlden är full av handelsbias. Detta är inget annat än ett av de bias som finns på marknaderna – det vill säga att en ökning mot slutet av året är tjurartat för det kommande året. Vid en tvåsiffrig ökning i november och december (dvs. över 10%) var även januari positiv, och året som helhet även positivt.

Detta bias visar att sannolikheten är stor att ökningen på den amerikanska aktiemarknaden kommer fortsätta. Den första korsningen sker relativt snart – mot slutet av januari kommer vi få reda på ifall 2021 har en chans att bekräfta detta bias.

Innan man börjar köpa aktier bör man betänka vad dessa bias består av. Historik och studier bekräftar inte dessa bias – de är helt enkelt endast statistisk som antyder att det ena eller det andra kan komma att ske. Med andra ord stämmer de inte alltid.

Investerare är dock per definition risktagande. Betänk teknisk analys – konsten att tolka historiska prisuppgifter för att skapa en prognos över framtida priser. Teknisk analys består framförallt av mönster, eller om man så vill, tekniska bias. Ett vändmönster som ett ”head and shoulders”-mönster eller en stigande vimpel fungerar inte alltid, men det har bevisats att de oftast fungerar.

Inom trading och investeringar är nyckeln till en växande portfölj handelskontot. Det gäller att ha rätt oftare än man har fel, eller att ha större vinnare än förlorare.

En portfölj består av ett flertal tillgångar. Vissa företag kan prestera bättre än andra med så pass mycket att de kompenserar för andra tillgångars dåliga resultat. Om exempelvis en investerare hade Tesla i sin portfölj under hela 2020 var ökningen på 700% tillräckligt stor för att kompensera för förluster på andra tillgångar.

Att testa sådana bias som har presenterats i denna artikel är med andra ord lättare sagt än gjort. Om januari avslutas positivt kommer pressen på den köpande sidan öka exponentiellt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.