Home > Ett tjurartat argument för den amerikanska dollarn

Ett tjurartat argument för den amerikanska dollarn

En av de mest slående nyheterna förra veckan var att samtliga investeringshus förväntar sig en försvagad dollar under 2021. Inte ett enda investeringshus gick emot detta, vilket innebär att det blir en farlig positionering då marknaden ofta inte uppskattar konsensus.

Fallet för en svag dollar ser lockande ut. Det finns flera miljoner anledningar att sälja dollarn, med allt från hur Fed trycker pengar till hur stödpaket skickas ut direkt till amerikanska hushåll.

Man bör dock inte glömma att dollarn fortfarande är en grundpelare i det rådande finansiella systemet. Är det möjligt för världens reservvaluta att bli starkare, trots denna konsensus?

ISM antyder om en starkare dollar

Om historien har lärt oss något så är det att dollarn kan stärkas. Vi såg starka ISM Manufacturing och Non-Manufacutring jämfört med liknande rapporter i andra delar av världen. Exempelvis har PMI i Europa svårt att hålla sig över 50-nivån, medan samma siffra ligger på över 60 och tjänstesektorn ligger på runt 57 i USA.

Tre av de senaste fem gångerna som ISM Manufacturing nådde 60 eller mer än det har lett till en förstärkt dollar under de kommande hundra dagarna. Kan detta vara en start på en uppåtgående trend för dollarn?

En valuta återspeglar i regel en ekonomis styrka. En normal reaktion är att sjunka efter negativa ekonomiska rapporter, och vice versa. Men USD är inte vilken valuta som helst, utan även världens reservvaluta. I princip innebär detta att stora delar av skulden i världen är utfärdad i dollar, så dollarns volatilitet är inte bara beroende av ekonomisk data.

Hittills har dollarn och finansiella marknader rört sig i korrelation – högre aktier och lägre dollar. Detta har skapat en så kallad risk-on-miljö där korrelationen mellan finansiella tillgångar når extrema nivåer. Detta är en farlig handelsmiljö då det kan leda till överdrivet mycket trading när traders misslyckas med att identifiera korrelerande tillgångar. På valutamarknaden var AUDUSD och EURUSD samma trade då korrelationen mellan de två ökade signifikant. Med andra ord var det bara dollarn här som var viktig, inte EUR eller AUD.

Framöver finns det två scenarier som kan leda till en högre dollar. Ett av dessa scenarier är att risk-on-miljön vänder till en risk-off-miljö. Det andra är att USD börjar återspegla ekonomins styrka.

Av dessa två framstår det första scenariot som mer lockande, med tanke på att den ekonomiska svagheten har skapats av coronavirus-pandemin.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.