Home > Ett vakande öga på guldpriset

Ett vakande öga på guldpriset

Priset på guld rör sig i ett överraskande snävt intervall med tanke på den lågkonjunktur som just nu påverkar de globala marknaderna. Under de senaste två månaderna rörde det sig mellan ett intervall på 100 dollar, mätt från topp till botten.

Allt runtomkring upplevde hög instabilitet igår. Aktiemarknaden i USA gick ned igen och valutor registrerar högre handelsintervall på grund av osäkerheterna runt coronaviruskrisen.

Med tanke på att guld ofta kallas en säker investering, varför befinner det sig ändå i ett intervall under en av de största ekonomiska lågkonjunkturerna, som kanske till och med når depression-nivåer, under vår livstid?

Olika argument från olika sidor

De så kallade tjurarna och björnarna på marknaden har olika argument. När det kommer till tjurarna är en förklaring att konsolideringen runt 100 dollar äger rum runt en hög notering. Då guldpriset bröt högre innan pandemin (juni 2019) menar tjurarna att det helt enkelt tar lite tid innan nästa ökning. Trots allt äger nuvarande konsolidering rum nära en hög notering.

Tjurarna menar även att en stor värdeminskning av USD är på gång som konsekvens av den amerikanska centralbankens åtgärder. Genom att överflöda marknaden med dollar skapade Fed en av de snabbaste dykningarna någonsin för USD – sentiment nådde så låga nivåer som vi inte sett sedan 2011. Ett lägre dollarvärde innebär högre XAUUSD – guld betecknad i USD.

Björnarna å andra sidan ser stabiliserad realräntan och förbättrad ekonomisk synlighet. En rörelse mot 1 500 dollar (från nuvarande 1 700 dollar) bör inte ses som orealistiskt inom kort, även om det långsiktiga perspektivet är mer hausseartat.

Om historien har lärt oss något är det att guld presterar bättre än de flesta valutorna. Priset på guld som är betecknat i EUR, USD, GBP, CAD, CNY, JPY, CHF och INR har under de senaste 17 åren stigit mellan 7,8% (mot CHF) till 13% (mot INR).

För många investerare kanske inte detta låter som mycket. Detta är framförallt sant om man jämför med aktiemarknaden under en liknande period.

Men guld har sin plats i en portfölj. Den är en säker tillgång som kan användas för diversifiering när investeraren behöver det som mest. När aktierna faller så som de gjorde under början av coronavirus-pandemin kan en stabil tillgång i portföljen bidra med stabilitet.

Och, Dow till guld-ratio indikerar ofta falska uppgångar på aktiemarknaden när priset på guld håller sig stilla eller även stiger. Med tanke på vad som hände häromdagen med DJIA bör vi alla hålla ett vakande öga på guldpriset.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto