Home > EU bör enas om de första stegen mot en fördjupning av EMU senast juni enligt Tusk.

EU bör enas om de första stegen mot en fördjupning av EMU senast juni enligt Tusk.

EU bör enas om de första stegen mot en fördjupning av EMU till i juni, som en europeisk valutafond och en förstärkning av bankunionen.

Det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i ett tal i Europaparlamenter på tisdagen då han rapporterade om EU-toppmötet i torsdags-fredags.

”Om vi inte når en överenskommelse om EMU till i juni kommer jag att säga varför och vem det beror på”, sade han.

Om brexit sade han att det är upp till London att bestämma hur förhandlingarna slutar – ”med en bra uppgörelse, med ingen uppgörelse, eller med ingen brexit”.

Donald Tusk underströk vikten av enhet bland EU-länderna. Hans initiativ om att låta EU:s premiärministrar och presidenter diskutera fler frågor – ledarskapsagendan – är ett försök att förena dynamik och enighet, sade han.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade i samma debatt – i svaromål mot helgens läckor – att kommissionen inte alls vill ha ”no deal”.

Han försäkrade att kommissionen arbetar mot en rättvis uppgörelse.

”Vi förhandlar inte med ett fientligt sinne. No deal är inte vår arbetshypotes. De som inte vill ha en uppgörelse har inga vänner i kommissionen”, sade han.

Jean-Claude Junckers stabschef Martin Selmayr förnekade på måndagen att han skulle ha läckt till Frankfurter Allgemeine Zeitung om hur svag ställning brittiska premiärministern Theresa May har. Sådana uppgifter ansågs i Storbritannien som försök att sabotera brexitförhandlingarna.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto