Home > EU förbereder anklagelser mot Google gällande konkurrensbrott inom annonsering.

EU förbereder anklagelser mot Google gällande konkurrensbrott inom annonsering.

EU-kommissionen väntas, möjligen redan i sommar, presentera en rad anklagelser om konkurrensbrott mot Google, gällande bolagets dominerande ställning inom annonsering.

Det rapporterar Wall Street Journal på tisdagen, med hänvisning till källor insatta i ärendet.

Enligt uppgiftslämnarna är stridsfrågan i ärendet huruvida Google på olika sätt förhindrat eller försvårat för sajtoperatörer att placera annonser på sina hemsidor som konkurrerar med Googles annonser. En annan aspekt som undersökts av EU-kommissionen är huruvida Google försökt stoppa annonsörer som använt bolagets annonseringstjänst från att byta till andra annonseringsplattformer.

Om misstankarna leder till ett åtal skulle det vara den tredje rundan av anklagelser om brott mot EU:s konkurrensregler mot Google från kommissionen. Under våren 2015 anklagade EU sökjätten för att på olika sätt rikta internetsökningar för att gynna sin egen jämförandetjänst, kallad ”Google Shopping”, och i april i år menade EU att bolaget påtvinga begränsningar på tillverkare av Android-smartphones och mobiloperatörer i syfte att bibehålla sin dominerande ställning inom internetsök. I båda fallen har anklagelserna lett till böter för Google.

EU-kommissionen ska nu ha frågat bolag som vittnat om att Google missbrukat sin dominans inom annonsering om att låta Google besvara anklagelserna – något som, enligt källorna, pekar mot att EU närmar sig färdigställandet av ett så kallat meddelande om invändningar (statement of objections) mot bolaget.

Margrethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär, har tidigare sagt att myndigheten ”gått framåt” i sina undersökningar om huruvida Google missbrukat sin dominerande ställning inom annonsering.

Annonsintäkterna stod för 90 procent av Googles intäkter på 75 miljarder dollar under förra året.

Alphabet Inc (dagsdiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto