Home > EU ger amerikanska clearinghus tillgång till den europeiska marknaden

EU ger amerikanska clearinghus tillgång till den europeiska marknaden

De senaste dystra nyheterna från EU har inte haft så stor påverkan på de finansiella marknaderna. Euron ligger fortfarande högt, och de europeiska aktiemarknadsindexen likaså, trots att regionens största ekonomier antingen är fullständigt eller delvis nedstängda.

EU-kommissionen har fått kritik för hur de har organiserat inköp av vaccin, och EU-länderna står nu utan tillräckligt många doser. Igår utannonserade Madrid att de kommer stänga ned sin vaccinationssamordning i två veckor på grund av bristande vaccin. Samtidigt dör över 400 människor om dagen i Spanien – och siffrorna ser liknande ut eller värre i andra europeiska länder.

EU-kommissionen reagerade givetvis snabbt på dessa nyheter. De utannonserade igår att EU kommer ge full likvärdighet till marknaden för amerikanska clearinghus, utan tidsbegränsning. Är detta ett svar på AstraZeneca, ett brittiskt företag, som anses ansvara för försenade leveranser till EU? Antagligen inte, men vi börjar se effekterna av Brexit – och det handlar inte om fiskevatten.

Vilka blir konsekvenserna av EU:s beslut?

Ett annat sammanträffande är att EU:s beslut kommer ett par dagar efter att USA:s nya president har svurits in. Detta visar att EU rör sig från Brexit och mot USA istället.

Om vi lämnar konspirationsteorierna åt sidan – vilka är de finansiella konsekvenserna av detta? Det finns mycket att diskutera här.

Sedan Brexit gick igenom har det funnits snack om att ny konkurrens från Frankfurt skulle driva bort företag från London. Faktum är att det verkliga hotet för London alltid har varit New York.

För det andra kommer amerikanska clearinghus inte längre behöva ha ett kontor i London för att komma åt marknader i EU. De har gjort det förr, men med det nya beslutet krävs inte detta längre. Detta leder till jobbförluster då USA kan göra samma sak från USA.

För det tredje kommer vi med tid få reda på om det verkligen var rätt att fokus i Brexit-förhandlingarna låg på varor och handel. Finansiella tjänster är nyckeln för London, och medan de är starkare än andra städer i Europa kommer de tappa sitt inflytande, och detta är det första steget i denna riktning.

Vi pratar här om flera biljoner dollar och euro som går igenom London, och som nu inte längre behöver göra det. Detta är en enorm smäll för den brittiska finanssektorn, och för landet i stort.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto