Home > EU ger Storbritannien uppskov med att starta utträdesprocessen.

EU ger Storbritannien uppskov med att starta utträdesprocessen.

EU-toppmötet gick med på att ge Storbritannien ett visst uppskov med att starta utträdesprocessen.

Det sade den brittiske premiärministern David Cameron vid en presskonferens på tisdagskvällen efter EU-toppmötets första dag.

”Den övervägande majoriteten ansåg att det var viktigt att få detta rätt. Utträdesprocessen kommer att fungera så mycket bättre om båda sidor vet vad de vill”, sade han.

Statsminister Stefan Löfven sade att EU-toppmötet förvånades över att ”Lämna-sidan” helt saknade någon plan för vad de skulle göra efter en seger – vilken relation med EU de ska sträva efter.

David Cameron sade att han nu har tillsatt en arbetsgrupp för att titta på olika alternativ.

”Vad jag inte kan förstå är att de som kampanjade för att lämna inte skulle ha en plan”, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte var hård i omdömet om avsaknaden av politiskt ledarskap i Storbritannien.

”Storbritannien har kollapsat politiskt, monetärt, konstitutionellt och ekonomiskt”, sade han.

Stefan Löfven sade att övriga EU-ledare tydligt hade sagt till David Cameron att det inte gick att både äta kakan och ha den kvar.

”’Lämna-sidan’ verkar tro att bara man blir av med EU-avgiften och alla förpliktelser så kan allt vara som förr”, sade han.

Tyska förbundskanslern Angela Merkel sade att hon inte tror att det finns en chans att Storbritannien ändrar sitt beslut om att lämna EU.

”Det är inte rätt tid för önsketänkande”, sade hon.

För att medborgarna ska känna mer att EU står på deras sida bör EU driva frågor om social trygghet, sade Stefan Löfven. Kollektivavtalsstriden i Lavalfallet i Vaxholm hade inte förbättrat löntagares uppfattning om EU, sade han.

Under toppmötet förklarade David Cameron förlusten i folkomröstningen med att britter ansåg att det saknade kontroll över invandringen på grund av EU.

Jean-Claude Juncker slog tillbaka.

”Om man under decennier säger till folket att EU styrs av icke valda byråkratiskt, om man skyller på Bryssel dag efter dag, var inte förvånad om folk tror er”, sade han.

Han påpekade också att Storbritannien hade varit en varm anhängare av inträdet i EU av östliga länder. Storbritannien hade inte, som det flesta gamla EU-länder, använt sig av övergångsperioder för att tillåta medborgare från nya EU-länder att arbetskraftsinvandra.

”Kanske hade det varit bättre med en övergångsperiod”, sade Jean-Claude Juncker.

Tio nya länder gick med i EU 2004. Rumänien och Bulgarien gjorde det 2007. Alla EU-länder utom Storbritannien, Irland och Sverige införde sjuåriga övergångsperioder.

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto