Home > EU kan ej vara åskådare om Trump river upp avtal…

EU kan ej vara åskådare om Trump river upp avtal…

EU kan inte vara en åskådare om USA:s tillträdande president Donald Trump river upp handelsavtal.

Det säger Christophe Sirugue, Frankrikes industriminister, i en intervju med Financial Times.

Europa är redo att kämpa mot ekonomisk protektionism från Donald Trumps administration med politik liknande den som användes för att bekämpa Kinas konkurrensbegränsande exempel, enligt industriministern.

Han säger att Europa inte bara kan vara en ”åskådare” om Donald Trump genomför det han lovade under sin presidentvalskampanj, inklusive hans planer på att riva upp globala handelsavtal och införa straffskatter och ökade hinder mot handel.

”Om han inför den protektionism som han lovade under kampanjen så skulle Europa behöva reagera på det… (Vi skulle behöva) uppfinna verktyg för att reagera”, säger Christophe Sirugue.

Enligt honom skulle EU till exempel kunna använda liknande finanspolitiska och juridiska verktyg som de som användes för att bekämpa Kinas dumpning i stålindustrin.

”Hur reagerade vi mot kineserna? Vi stängde inte våra gränser. Vi sa inte att protektionism var Europas svar. Vi uppfann ett verktyg som tillåter oss att konfrontera orättvisa metoder utomlands”, säger han.

Han lyfter fram att det finns finanspolitiska verktyg, regleringsverktyg, ”en hel palett av reformer” som kan användas mot USA.

Donald Trump har fokuserat sin protektionistiska retorik mot Asien och Mexiko, och hotat att införa 45-procentiga tullar på varor från Kina och en liknande 35-procentig pålaga på produkter från Mexiko.

Men det finns också farhågor om att detta kan få dominoeffekter på Europa, eller att han nästa gång riktar blicken mot Europa.

”Jag vet inte vad han tänker göra… det är svårt att exakt förstå hans plan”, säger den franske industriministern.

Christophe Sirugue kritiserar i intervjun den franska högerns presidentkandidat, Francois Fillon, för hans förslag att privatisera delar av fransk industri. Han är exempelvis kritisk mot planen att sälja ut delar av statens innehav i biltillverkaren Renault, liksom förslaget att göra sig av med 500.000 statstjänstemän.

Enligt industriministern behöver staten behålla kontrollen över viktiga företag och ekonomiska sektorer som ligger i det nationella intresset.

”Att sälja ut familjejuvelerna är inte en bra industripolitik”, säger han.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto