Home > EU-länderna enas om åtgärder mot företags skattefusk.

EU-länderna enas om åtgärder mot företags skattefusk.

EU-länderna enades på tisdagen formellt om ett åtgärdspaket mot företags skatteundandragande.

Det tillkännagav ministerrådets presstjänst.

EU:s finansministrar enades preliminärt vid sitt möte i fredags. Men Belgien och Tjeckien kunde inte lämna slutligt godkännande förrän på måndagskvällen.

Åtgärdspaketet bygger OECD:s rekommendationer från 2015 i kampen mot skattebaserosion och omflyttning av vinster (BEPS).

Sverige fick sitt viktigaste intresse i slutdelen av förhandlingarna tillgodosett. I och med att hela åtgärdspaketet var tillräckligt omfattande gick EU:s ordförandeland Nederländerna med på att skrota förslaget om en switch-overregel.

Denna regel gällde överflyttning av beskattning från andra länder när företag tar hem vinster, utdelningar och reavinster utifrån EU.

I åtgärdspaketet finns i stället befogenheter för EU-länderna att beskatta vinster som flyttas till lågskatteländer där företaget inte har någon verksamhet, kallad kontroll av utländska företag – CFC-regeln.

Definitionen på lågskatteländer är länder vars bolagsskatt är mindre än hälften av skatten i det berörda EU-landet. Regeln ska också gälla inom EU.

Vidare kan länderna beskatta vinster på immateriella rättigheter och liknande tillgångar som flyttas ut från EU – en exitskatt.

Dessutom finns begränsning av ränteavdrag för att stoppa räntesnurror och en allmän anti-missbruksregel.

EU-lagstiftningen ska vara införd i EU-länderna senast i den 1 januari 2019 utom vad gäller exitskatten, som är januari 2020.

”Dagens överenskommelse slår ett hårt slag mot de bolag som ägnar sig åt skatteundandragande. Alltför länge har vissa företag lyckats dra nytta av skillnader i olika EU-länders skattesystem för att undvika att betala miljarder euro i skatt”, sade EU:s skattekommissionär Pierre Moscovici i ett uttalande.

Tradingportalen rapporterade redan i torsdags, att man väntade ett beslut redan på fredagen, men blev således förskjutet tills idag pga. Belgien och Tjeckien.

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto