Home > EU måste stå upp för frihandel säger statsminister Stefan Löfven till journalister före EU-toppmötet.

EU måste stå upp för frihandel säger statsminister Stefan Löfven till journalister före EU-toppmötet.

EU måste stå upp för frihandel, även socialdemokrater i Tyskland, Frankrike och Österrike.

Det sade statsminister Stefan Löfven till journalister på fredagen när han anlände till europeiska socialdemokraters förmöte före EU-toppmötet.

Statsministern sade att han var medveten om tveksamheten till frihandelsavtal med USA och Kanada (TTIP och CETA) hos socialdemokrater i de tre länderna.

”Jag har pratat med dem. Därför måste vi kunna stå för att vi vill ha handel. Tyskland är ett exportland. Sverige är ett exportland. Österrike likaså”, sade han.

”Då måste vi också kunna sluta avtal som underlättar det samtidigt som vi inte underminerar arbetares villkor, mänskliga rättigheter och demokratin”, fortsatte han.

I månadsskiftet augusti-september sade Frankrikes socialistiske handelsminister Matthias Fekl att TTIP-förhandlingarna bör suspenderas. Den socialdemokratiske vice förbundskanslern Sigmar Gabriel sade att TTIP ”de facto” är död. Frankrikes president Francois Hollande har också sagt att han inte tror att TTIP blir färdigt före årsskiftet.

I onsdags gick tolv EU-länders handelsministrar – bland dem Sveriges Ann Linde – till motattack och gav TTIP-förhandlingarna sitt stöd. Övriga länder var Storbritannien, Italien, Spanien, Danmark, Finland, Portugal, Irland, Estland, Lettland, Litauen och Tjeckien.

Frihandelsavtalet med Kanada, CETA, är färdigförhandlat och väntar nu klartecken från alla EU-länder inför ett undertecknande vid toppmötet EU-Kanada den 27 oktober.

Förhandlingarna med USA om TTIP pågår, ledda av EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Men frågetecken finns om parterna når målet att komma överens innan president Barack Obama lämnar sitt jobb i januari.

”CETA-avtalet borde vi kunna ratificera så snart som möjligt. TTIP ser lite svårare ut”, sade Stefan Löfven.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto