Home > EU-toppmöte – handelsveckans höjdpunkt

EU-toppmöte – handelsveckans höjdpunkt

Europa möter en av sina största utmaningar någonsin. Pandemin drabbar hela kontinenten, som nu möter en tredje våg av COVID-19.

Vaccinationskampanjen är ett totalt misslyckande jämfört med hur det har gått i andra delar av världen, och medborgarna i EU är de som drabbas av detta. Till följd av det blir EU-toppmötet mot slutet av veckan viktigt vad gäller att skicka ett budskap av stabilitet och enhetlighet då den europeiska unionen ser svagare ut för varje dag som går.

Nyheter från Turkiet över helgen hjälpte inte. Den turkiska presidenten Erdogan sparkade centralbankschefen och nyheterna sände rysningar längs de europeiska aktiemarknadernas ryggrader. Problemet är att europeiska banker har exponering till Turkiet och andra tillväxtmarknader, och instabilitet i dessa regioner skapar instabilitet i unionen.

Fed-medlemmars tal får dollarn att flytta på sig

Handelsveckan är full av tal från Fed-medlemmar. Exempelvis talar bara idag fyra medlemmar (Barkin, Daly, Quarles och Bowman). Dessutom talar även Fed:s ordförande, Jerome Powell, då han deltar vid ett event som arrangeras online av Bank for International Settlements (BIS).

Fed hade det svårt förra veckan då de skulle försöka förklara för finansiella marknader varför de håller en lättat penningpolitisk hållning trots att ekonomin återhämtar sig snabbare än väntat och trots att inflationen stiger. Med tanke på hur marknaderna reagerat på Fed:s utlåtande ser det ut som att Fed gjorde ett bra jobb med sin kommunikation, men obligationsräntan steg igen, vilket satte mer press på Fed.

Fed:s Powell kommer denna vecka tala inför representanthusets finanskommitté vad gäller den kvartalsenliga CARES-rapporten. Finansminister Janet Yellen talar även då, vilket innebär att dollarn lär röra på sig under tisdagen och onsdagen då dessa tal är schemalagda.

På onsdagen kommer PMI-rapporten i Europa visa för marknaderna om den ekonomiska återhämtningen fortsätter eller står still i Europa. Fokus ligger på PMI för tillverkningssektorn, då tjänstesektorn fortfarande har det svårt då många europeiska ekonomier är i nedstängt läge.

Veckan avslutas med EU-toppmötet. Ledare samlas för att diskutera åtgärder i relation till pandemin, men även för att prata om situationen i Östeuropa och relationerna med Ryssland. Allt sammantaget kan vi förvänta oss en volatil vecka med många händelser som får marknaderna att röra på sig.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.