Home > EU-toppmöte lyfter fram att det ekonomiska läget är bättre än på 10 år.

EU-toppmöte lyfter fram att det ekonomiska läget är bättre än på 10 år.

EU-toppmötet noterade att det ekonomiska läget förbättras i unionen. EU-ledarna ställde sig också bakom frihandel.

”För första gången på tio år kan vi säga att tillväxten ökar bland alla 28 EU-länder. Det är inte hisnande tillväxt, men åtminstone kan vi säga att det går bättre”, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid en presskonferens under toppmötet.

Dock fick EU mildra sin entusiasm tidigare i veckan då tillväxten i Grekland överraskade negativt. En mening om att alla EU-länder åter uppvisade positiv tillväxt 2016 fick strykas ur utkastet till toppmötets slutdokument.

Jean-Claude Juncker noterade också bättre siffror för arbetslösheten och budgetsaldon.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade att utvecklingen visar att EU:s ekonomiska strategi är på rätt spår och måste bibehållas.

På handelsområdet sade Jean-Claude Juncker att han och Donald Tusk kommer att träffa Japans premiärminister Shinzo Abe den 21 mars i Bryssel för att driva på frihandelsavtalet.

Japan är det land EU pekar ut ligga närmast för ett frihandelsavtal. Den stora stötestenen för kompromissande i slutförhandlingar inom bland annat jordbruksfrågor är att Japan är mitt uppe i att besluta om en jordbruksreform.

Toppmötet gav sitt stöd åt en öppen och regelstyrd internationell handel nu när protektionism stärks i andra länder. Toppmötet avsåg främst USA även om landet inte nämndes.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto