Home > EU-toppmöte: Utgår från att svensk EU-avgift ej ökar.

EU-toppmöte: Utgår från att svensk EU-avgift ej ökar.

Sveriges utgångspunkt är att den svenska EU-avgiften inte ska stiga trots att den stora nettobidragsgivaren Storbritannien lämnar EU.

Det sade statsminister Stefan Löfven till Nyhetsbyrån Direkt efter EU-toppmötet på onsdagen.

”Det kommer en ny förhandling lite senare. Men min utgångspunkt är att vi inte ska ha höjd medlemsavgift”, sade han.

Fram till sitt utträde kommer Storbritannien att fortsätta betala sin EU-avgift. Men därefter väntas en strid om hur underskottet ska hanteras – om utgifter ska sänkas eller inkomster höjas.

”Lämnar ett EU-land så har vi nya villkor. Det går inte bara att säga att nu får ni andra betala det som fattas”, sade Stefan Löfven.

Statsministern påpekade att avgörande blir om britterna fortsätter att betala stora belopp till EU-budgeten även utanför EU. Norge betalar en stor avgift för att få tillträde till EU:s inre marknad.

Men om britterna väljer att stå utanför inre marknaden kommer EU-budgeten inte att få in några större belopp från Storbritannien.

Ledarna från de 27 EU-länderna var på onsdagen mycket klara över att inre marknadens fyra friheter var odelbara. Det innebär att britterna inte skulle kunna förhandla sig till fri rörlighet för varor, tjänster och kapital utan att också acceptera fri rörlighet för människor. Stor invandring av EU-medborgare har varit ett av britternas största klagomål på EU-medlemskapet.

”För att få tillgång till inre marknaden kräver det att man ställer upp på fri rörlighet för människor”, sade Stefan Löfven vi en presskonferens.

EU-ledarna var också ense om att svaret på den brittiska folkomröstningen inte bör vara mer överstatlighet eller ändringar av EU-fördraget.

I stället bör EU bli bättre på att visa att EU ger ett mervärde i människors vardag. Det betyder bland annat att en gemensam flyktingpolitik, fler jobb ”till schyssta villkor”, gemensamma investeringar och utbildningssatsningar.

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto