Home > EU-toppmöte vill enas för att hantera ”problemet Trump”…

EU-toppmöte vill enas för att hantera ”problemet Trump”…

EU-toppmötet på fredag ska försöka sluta leden och diskutera ”problemet Trump”.

Under en nyinsatt lunchdiskussion vid mötet på Malta ska EU-ledarna diskutera internationella utmaningar. Det är kod för den nya amerikanska administrationen med president Donald Trump, uppger EU-källor på tisdagen.

”Särskilt förändringen i Washington sätter EU i en svår situation, då den nya administrationen verkar ifrågasätta de senaste 70 åren av amerikansk utrikespolitik”, skrev ordföranden för toppmötet, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, i ett inbjudningsbrev till EU-ledarna.

Bland geopolitiska utmaningar för EU räknade Donald Tusk upp ”ett påstridigt Kina, Rysslands aggressiva politik mot Ukraina och sina grannar, terror i Mellanöstern och oroande uttalanden från den nya amerikanska administrationen”.

Diskussionen på Malta hänger samman med en diskussion om EU:s framtid mot bakgrund av Storbritanniens utträde. Diskussionen ska sedan fortsätta vid 60-årsfirandet av Romfördraget med ett toppmöte i Rom den 25 mars.

Donald Tusk varnade i sitt brev även för populistisk nationalism och att tro på EU och på den liberala demokratin faller bland EU:s ledare.

”Det måste göras glasklart att en upplösning av EU inte kommer att leda till återskapande av någon mytisk, fullständig suveränitet i EU-länderna”, skrev Donald Tusk.

”I stället skulle det betyda ett faktiskt beroende av de stora supermakterna: USA, Ryssland och Kina. Bara tillsammans kan vi vara helt självständiga”, fortsatte han.

Toppmötet på Malta väntas uppmana EU-länderna att sluta leden mot de tre supermakterna.

Donald Trump har talat om möjligheten till att EU upplöses. Även om det inte går så långt kan ett splittrat EU innebära handlingsförlamning och försvagning.

Men Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ser inte bara hot från Donald Trump. USA:s nya handelsstrategi ger EU möjligheter att intensifiera sina samtal med andra handelspartner.

”EU bör inte överge sin roll som en handelns supermakt”, skrev Donald Tusk.

Om de 27 kvarvarande EU-länderna står enade kan de leverera det medborgarna vill ha inom de tre viktiga områdena ekonomi, säkerhet och migration. Handlingsplanen på dessa områden ligger fast från planen som gjordes upp i Bratislava i september ifjol.

På Malta-toppmötets förmiddag ska ledarna diskutera migration, främst åtgärder för att stoppa flödet via Libyen. Dit hör olika former av stöd till Libyen – som kustbevakningen och lokala samhällen.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto