Home > EU-toppmöte,bankunionen på plats under 2013

EU-toppmöte,bankunionen på plats under 2013

Det kommer att behövas en stor del av 2013 för att få den europeiska banktillsynen på plats, även om det rättsliga ramverket ska vara klart vid årsskiftet.

Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens natten till fredagen.

”De som tycker att det är bra att det tar lite längre tid – så att kvaliteten inte blir lidande – har vunnit. Det har givits tid en bra bit in på 2013”, sade han.

Sverige kommer att ta ställning till ett eventuellt deltagande i bankunionen när den slutliga utformningen är klar, sade han.

”Inte förrän vi har svaret tar vi beslutet om att gå med eller inte”, sade han.

Men även om Sverige inte beslutar sig för att delta är det bra att vara med i förhandlingarna eftersom banktillsynen ändå påverkar Sverige genom grannländerna Finland, Estland och Tyskland, fortsatte han.

Sverige har ställt tre krav för medverkan. Toppmötet visade sig ta hänsyn till ett av dem — icke euroländers inflytande i tillsynsbeslut. Men inget har ännu sagts om de andra två kraven — om att svenska skattebetalare inte ska betala andra länders bankförluster och om att Sverige vill ha rätt till högre kapitalkrav.

Dessutom tillkommer en del frågor eftersom kommissionens förslag utformades med utgångspunkten att endast euroländer skulle delta. Om icke euroländer deltar reses frågor om hur avveckling och insättningsgarantier ska skötas för banker från dessa länder, sade Fredrik Reinfeldt.

Av de tio länderna utanför euron är det endast Storbritannien som klart har sagt att man inte vill delta i bankunionen.

För att lösa de extra frågetecken som finns för Sverige kan det innebära en liten tidsförskjutning mellan banktillsynens start och att Sverige går med, sade statsministern. Andra icke euroländer har andra synpunkter och kan kanske gå med snabbare.

För Nordeas del innebär det att om Sverige ställer sig utanför bankunionen måste banken leva i olika tillsynsmiljöer.

”Det är en sak som vi värderar om Sverige ska gå med. Vad det betyder för Nordea måste Nordea analysera”, sade Fredrik Reinfeldt.

Toppmötet gav EU-ordföranden Herman Van Rompuy i uppdrag att fortsätta att utforska idéerna i EMU-rapporten om kontrakt för reformer och en integrerad budgetpolitik för euroländerna.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto