Home > EU-toppmötet kan generera volatilitet i EUR denna vecka

EU-toppmötet kan generera volatilitet i EUR denna vecka

EUR stängde förra veckans handel med måttliga uppgångar mot flera av dess viktigaste valutarivaler, efter ett beslut av ECB: att lätta på reglerna för att finansiera vacklande banker i euroområdet. Dock förblev EUR under tryck efter nedgraderingen av 15 stora internationella banker tidigare i veckan. När det gäller denna vecka kommer valutahandlare följa toppmöte mellan EU:s ledare, planerat att äga rum på torsdag och fredag. Alla meddelanden om nya sätt att tackla regionens skuldkris kan ge en skjuts åt EUR.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down down down up down down
Veckotrend down down down up down down
Motstånd 1.2637 1.5681 81.07 0.9694 1.0130 0.8130
1.2589 1.5631 80.61 0.9639 1.0080 0.8088
1.2558 1.5600 80.32 0.9604 1.0049 0.8061
Stöd 1.2511 1.5554 79.85 0.9550 1.0000 0.8019
1.2481 1.5522 79.56 0.9516 0.9968 0.7993
1.2432 1.5473 79.10 0.9460 0.9919 0.7951

Ekonominyheter

USD – Tillflyktsortsvalutan USD surfade på ökad riskaversion

USD utvidgade sin senaste hausseartade trend mot både GBP och JPY på fredagen, då valutahandlare var obenägna att ta risker efter offentliggörandet av ett parti statistik som signalerade en avmattning i den globala ekonomiska återhämtningen. Valutaparet GBP/USD som handlades så högt som 1,5632 tidigt i den europeiska handeln föll tillbaka till 1,5556 i eftermiddagens handel. Så småningom vände paret åter uppåt för att stänga veckan på 1,5585. Valutaparet USD/JPY fortsatte att röra sig uppåt hela dagen för att så småningom klättra ett 40-tal punkter för att stänga veckan på 80,42.

Sett till dagens handel innebär en långsam nyhetsdag att USD kan se ytterligare uppgångar, om valutahandlare väljer att hålla sina medel i säkra tillgångar. Valutahandlare kommer att vilja uppmärksamma det amerikanska indexet för försäljning av nya hem, som släpps klockan 14:00 GMT. Medan analytikers prognoser väntas visa något bättre än förra månadens siffra, bör det noteras att bostadssektorn fortfarande är ett av de största hindren för den amerikanska ekonomiska återhämtningen. Om dagens nyhet kommer in under det förväntade 347 000, kan USD få lämna ifrån sig sina senaste uppgångar.

EUR – Negativ global statistik tyngde EUR

EUR lyckades stänga förra veckans börshandel med uppgångar mot JPY, men led baisse mot andra valutor, inklusive AUD. Analytiker hänförde den uppåtgående trenden i EUR/JPY på förnyat fokus på Japans handelsunderskott. Valutaparet avancerade med nära 50 punkter innan det avsluta dagen på 101,10. Mot AUD föll EUR med mer än 50 punkter under den europeiska handeln och nådde så lågt som 1,2458 innan det iscensatte en svagt uppåtgående återhämtning för att avsluta veckan på 1,2486.

När det gäller denna vecka, kommer investerare att noga följa toppmötet mellan EU: s ledare planerad att äga rum på torsdag och fredag. Statistik ur Tyskland släpptes förra veckan och signalerade att regionens skuldkris kan påverka den största ekonomin i euroområdet. EU:s ledare är under hårt tryck att producera nya planer för att bekämpa skuldkrisen när de träffas den här veckan. Om de inte lyckas nå enighet om hur man bäst ökar euroområdets kämpande ekonomier kan EUR se nedgångar de närmaste dagarna.

Guld – Guldpriset rörde sig uppåt med euroområdets ekonomiska bekymmer

Efter att ha rasat tidigare i veckan, steg priset på guld blygsamt i slutet av fredagens börshandel. Den uppåtgående rörelsen tillskrevs farhågor om euroområdets ekonomiska återhämtning, vilket fick investerare att skifta sina tillgångar till säkrare tillgångar. Guldpriset slutade dagen på 1 572,37 dollar per uns, en ökning från 1 557,84 dollar per uns under morgonens handel.

Den här kan vi få se ytterligare i guldpriset om nyheter från USA och euroområdet landar i negativt område. Utöver EU: s toppmöte senare i veckan, kommer valutahandlare också att vilja uppmärksamma det amerikanska indexet för husförsäljning av nya hem, CB konsumentförtroendeindexet och den underliggande orderingången för kapitalvaror som släpps under de kommande dagarna. Varje dålig nyhet kan bidra till fortsatt hausseartad trend i guldpriset.

Råolja – Råoljepriset återhämtade sig från ett åtta månaders lägsta

Råoljepriset hade små uppgångar under fredagens börshandel efter att ha noterat ett åtta månaders lägsta tidigare i veckan. Potentiellt hårt väder hotar att störa produktionen i USA, vilket kan ge en hausseartad rörelse. Råoljepriset avslutade veckan på 80,05 dollar per fat, en ökning från 77,52 dollar per fat tidigare under dagen.

Den här veckan varnar analytiker för att eventuella uppgångar i råolja kan vara tillfälliga och råvaran kommer sannolikt få känna av volatilitet på grund av nyheter ur euroområdet. Valutahandlare kommer att vilja uppmärksamma resultatet av EU: s toppmöte, liksom den italienska obligationsauktionen planerad till fredag. Om efterfrågan på italienska obligationer kommer in under det prognostiserade finns risk för ytterligare riskaversion på marknaden, vilket kan sänka råoljepriset.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Både RSI och Williams Percent Range på veckodiagrammet är mycket nära att ta sig in i det översålda territoriet, vilket signalerar att en korrigering uppåt kan ske inom de närmaste dagarna. Valutahandlare kommer att vilja hålla ett öga på båda dessa indikatorer. Om de faller ytterligare, kan det vara ett bra tillfälle att öppna långa positioneringar.

GBP/USD

De flesta långsiktiga tekniska indikatorerna visar detta valutapar i intervallhandel, vilket innebär att inga betydande rörelser är prognostiserade vid denna tidpunkt. Valutahandlare rekommenderas inta en avvaktande hållning, där en tydligare bild kan komma att presentera sig den närmaste tiden.

USD/JPY

Det dagliga diagrammets Slow Stokastiska har bildat ett baisseartat kors, vilket tyder på att en nedåtgående rörelse kan inträffa den närmaste tiden. Dessutom ligger Williams Percent Range på det dagliga diagrammet för närvarande i det överköpta territoriet. Öppnande av korta positioneringar kan vara ett klokt val för detta valutapar.

USD/CHF

Det veckovisa diagrammets Williams Percent Range har börjat närma sig det överköpta territoriet, vilket tyder på att en nedåtgående korrigering kan inträffa i den närmaste tiden. Denna teori stöds av RSI på samma diagram vilket för närvarande ligger nära 70. Ligga kort kan vara att ett bra val för det här valutaparet.

Wild Card

CAD/CHF

Bollinger Bands på det dagliga diagrammet har börjat smalna av, vilket tyder på att detta valutapar kan se en prisförskjutning inom en snar framtid. Dessutom har MACD/OsMA på samma diagram bildat ett baisseartat kors, vilket signalerar att priset kan vara nedåt. Detta kan vara ett bra tillfälle för valutahandlare att öppna korta positioneringar inför en eventuell brytning nedåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.