Home > EU-toppmötet och vad man kan förvänta sig från det

EU-toppmötet och vad man kan förvänta sig från det

Idag inleds EU-toppmötet som framförallt kommer handla om att få EU och Storbritannien att komma närmare ett Brexit-avtal. Med tanke på att vi redan befinner oss mitt i oktober och att deadlinen närmar sig är detta toppmöte en utmärkt möjlighet att äntligen få ett slut på Brexit-sagan.

Men kommer det att ske?

Förhandlingarna visar att mer jobb måste göras

Som med alla förhandlingar som äger rum på så här hög nivå är det inte mycket vi vet i förväg. Rubrikerna får ändå valutamarknaden att röra på sig.

Igår köptes och såldes GBP ett tag med en väldigt svag ton. GBPCHF föll under 1,18, GBPUSD under 1,29 och EURGBP över 0,91. Det visade sig att EU redan hade skapat de dokument som skulle publiceras mot slutet av toppmötet, vilket säger en del om att det är mycket jobb som är kvar och att EU vill ha ett avtal men inte till varje pris.

Storbritannien svarade sedan med att säga att de inte kommer lämna förhandlingarna omedelbart. Det är givetvis svårt att definiera ”omedelbart”, men valutamarknaden behövde inte mer än så – GBP vände starkt.

Och det var allt som krävdes för att GBPUSD skulle nå över 1,30 och nådde hela vägen till 1,3060. Även EURGBP föll tillbaka till 0,9, och GBPCHF nådde 1,19.

De jämna siffrorna är viktiga för GBP inför toppmötet och årsslutet. 1,30, 0,9 och 1,2 för GBPUSD, EURGBP och GBPCHF.

Toppmötet pågår idag och imorgon och kommer antagligen ge oss fler detaljer. En sak är säker – båda parterna vill nå ett avtal så fort som möjligt.

Pandemin har fått befolkningen att tänka på annat än Brexit. Samtidigt tvingar pandemin länder och regeringar att fokusera på hälsa och sjukvård snarare än politik.

Brexit har pågått sedan 2016. Ett par månader innan Trump vann presidentvalet i USA bestämde sig Storbritannien för att rösta för att gå ur EU.

Det som följde har varit en långdragen affär. Samtidigt är den irländska gränsen, gemensamma fiskevatten och euron en viktig del av detta toppmöte.

Ju snarare dessa frågor kan lösas desto bättre för samtliga involverade parter.

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto