Home > EU27 vill vara redo att starta Brexit-fas2 i december.

EU27 vill vara redo att starta Brexit-fas2 i december.

EU27 vill vara redo i december för att omedelbart kunna starta förhandlingar om den framtida relationen med Storbritannien – om samtalen i fas ett då har nått tillräckligt långt.

Det uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

EU-toppmötet för de 27 kvarvarande EU-länderna den 20 oktober kommer att konstatera att brexitförhandlingarna om fas ett – villkoren för utträdet – inte har gjort ”tillräckliga framsteg”.

Alltså kan fas två inte starta. EU-toppmötet den 14-15 december blir nästa kontrollstation.

”Vid sin nästa session i december, kommer Europeiska rådet (EU-toppmötet) att bedöma läget i förhandlingarna för att avgöra om tillräckliga framsteg har uppnåtts”, löd utkastet till toppmötets slutsatser, som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av.

Om så är fallet kommer toppmötet i december att anta nya riktlinjer för förhandlingarna om den framtida relationen och en eventuell övergångsperiod, fortsatte utkastet.

”För att vara fullt redo för ett sådant scenario uppmanar Europeiska rådet ministerrådet (EU-ministrar i detta fall) att tillsammans med EU:s förhandlare starta interna förberedande diskussioner”, löd utkastet.

Däremot ska även i fortsättningen inga förhandlingar hållas med Storbritannien om den framtida relationen.

Ändå kan EU27:s förberedelser för fas två ses som en uppmuntran till Storbritannien, sade EU-källor.

EU27:s förberedelser, tillsammans med EU-kommissionen, kommer att ske inom de befintliga arbetsgrupperna för brexit.

Förberedelserna för en eventuell övergångsperiod väntas bli enklare eftersom det i stort betyder att nuvarande arrangemang med inre marknad och tullunion fortsätter, sade EU-källor.

Förberedelserna för den framtida relationen blir svårare eftersom den brittiska regeringen inte har varit tydlig vilken relation de eftersträvar, sade EU-källor.

Utkastet till slutsatser gick igenom de tre viktigaste områdena i förhandlingarna i fas ett.

Utkastet välkomnade ”framstegen” inom medborgares rättigheter. Juridisk säkerhet behövs för att alla medborgare och deras familjer ska kunna utnyttja sina rättigheter.

”Vissa framsteg” har gjorts vad gäller Irland mot att enas om principer. En uppgörelse bör undvika en hård gräns mot Nordirland. EU27 förväntar sig att britterna presenterar flexibla och uppfinningsrika lösningar, enligt utkastet.

Vad gäller den finansiella uppgörelsen noterade utkastet att Storbritannien har lovat stå för sina finansiella åtaganden. Men detta har ännu inte översatts till konkreta åtaganden att lösa alla skulder, löd utkastet.

Den femte förhandlingsrundan avslutades på torsdagen. Ännu har inga nya förhandlingsrundor planerats fram till december.

EU-källor uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att två-tre rundor är troliga. Dels tar det tid att förbereda en runda och dels måste förhandlarna ha något nytt att prata om.

Under veckan som gick pågick inga realförhandlingar om den finansiella uppgörelsen eftersom den brittiska sidan inte kunde beskriva vilka åtaganden man är beredd att stå för, sade en EU-källa.

EU27-toppmötet den 20 oktober ska också helt kort ta upp omlokaliseringen av de två EU-myndigheter som nu ligger i London, Europeiska bankmyndigheten (EBA) och Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Den stora politiska diskussionen och besluten fattas av EU-ministrarna. Men bilateral lobbying för sin kandidatur och konfidentiellt köpslående väntas pågå på alla nivåer, även på premiärministernivå.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto