Home > EUR än en gång baisse inför de stundande skuldauktionerna

EUR än en gång baisse inför de stundande skuldauktionerna

Inför det viktiga tillkännagivande av den europeiska styrräntan planerad till senare idag, har EUR återigen vänt till baisse efter det att följande synpunkter från ledande kreditinstituten belyst hur sårbar valutan är. Med de spanska och italienska skuldauktionerna planerade att avsluta denna veckas handel, kan valutahandlare räkna med kraftiga svängningar under hela dagen i dag.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down up up up up down
Veckotrend down down down down up up
Motstånd 1.2977 1.5534 77.32 0.9590 1.0382 0.8367
1.2918 1.5491 77.16 0.9515 1.0263 0.8333
1.2871 1.5456 77.03 0.9467 1.0189 0.8295
Stöd 1.2823 1.5421 76.88 0.9387 1.0130 0.8278
1.2764 1.5378 76.76 0.9338 1.0071 0.8257
1.2669 1.5308 76.59 0.9259 0.9997 0.8223

Ekonominyheter

USD – Återgång till tillflyktsortsvalutor fick USD att bli hausse

I går återhämtade den amerikanska dollarn det mesta av sina nedgångar från början av veckan, med valutahandlare som än en gång övergav de mer riskfyllda tillgångarna till förmån för tillflyktsortsvalutor såsom greenbacken. Rörelsen tog valutaparet EUR/USD nära dess 16- månaders lägsta, medan GBP/USD föll till runt 1,5300 nivån. Dollarns hausse började efter kommentarer från ett av de ledande kreditinstituten angående euroområdets skuldkris viket fick valutahandlare att söka sig till säkrare valutor. Kommentarerna belyste hur bräcklig situationen är i euroområdet.

När det gäller dagens handel kommer större delen av dagen sannolikt att domineras av nyheter från eurozonen och valutahandlare kommer att vilja uppmärksamma flera amerikanska ekonomiska indikatorer som kan påverka marknaderna. Både de underliggande detaljhandelssiffrorna och detaljhandelsrapporten är prognostiserade att komma in över förra månadens siffror. Lägg till de veckovisa amerikanska arbetslöshetssiffrorna som spås visa en fortsatt positiv utveckling på den amerikanska arbetsmarknaden. Om så är fallet kan investerare vara mer benägna att omdisponera sina tillgångar till mer riskfyllda. Med detta sagt, kommer varje negativ nyhet från Europa sannolikt leda till stora nedgångar i euron i eftermiddagshandeln.

EUR – Euron dippade inför den lägsta anbudsräntan (styrräntebeslut)

Negativa kommentarer från ett kreditinstitut fick euron att vända till baisse i gårdagens handel, efter flera dagars uppåtgående rörelse. Kommentarerna fungerade som en varning till alla investerare som trott att valutan skulle kunna behålla sin hausse fart. Valutaparet EUR/USD föll än en gång mot en 16-månaders låga med valutahandlare som dirigerade om sina investeringar tillbaka till de mer traditionella tillflyktsortsvalutorna.

I dag väntas ett parti av nyheter från Europa prognostiserade att påverka marknaderna. Europeiska centralbankens styrräntebeslut och efterföljande presskonferens förväntas generera stor volatilitet på marknaden. Dessutom kommer euroområdets skuldauktioner planerade till idag och i morgon visa hur illa krisen egentligen är för närvarande i euroområdet.

Valutahandlare bör notera att om inte skuld auktionerna förlöper smärtfritt är det osannolikt att euron kan göra en comeback i någon form av meningsfull återhämtning innan slutet av veckan. Med marknadssentimentet överväldigande mot euron för tillfället skulle det behövas exceptionella goda nyheter för att vända baissen i valutan.

JPY – Yenen deprecierade till en fem dagars lägsta mot USD

Valutaparet USD/JPY bröt 77,00 barriären i går för att nå en fem dagars högsta innan det vände tillbaka ner i slutet av dagens handel. Analytiker tillskrev den toppade kursen på en återgång till säkrare avkastningstillgångar efter ännu en negativ handelsdag för euron. Yenen har klarat sig betydligt bättre mot sina andra viktigaste valutarivaler såsom euron och det brittiska pundet, då den drar fördel av sitt rykte som en stabil valuta under volatilitet på marknaden.

I dag väntas JPY fortsätta sin hausse resa mot EUR och GBP, där ett parti av nyheter från euroområdet sannolikt kommer att skapa stora prisrörelser på marknaden. Utan några positiva europeiska nyheter kan yenen fortsätta sin hausse resa denna vecka ut. Samtidigt tycks USD vara mest gagnad av den nuvarande våg av negativ statistik som emanerar från euroområdet. Om den nuvarande trenden fortsätter kan vi förvänta oss att valutaparet USD/JPY fortsätter att öka ytterligare.

Råolja – Råoljepriset faller med farhågor om skuldkrisen i euroområdet

Priset på råolja föll i onsdags, då oron för en ekonomisk avmattning i Europa fått investerare att flytta sina pengar bort från råvaran. Med USD återigen på uppgång har råolja blivit mindre attraktiv som ett investeringsobjekt. Normalt sätt innebär en starkare dollar att råoljan blir dyrare för internationella köpare och därmed skrämmer bort investerare.

Råoljepriset lyckades gott och väl hålla sig över 100 dollar per fat, där de spända politiska relationerna mellan Iran och USA fortfarande är höga. I dag med en flora av nyheter från euroområdet som väntas ha en inverkan på marknaderna, kan valutahandlare förvänta sig en annan hektisk dag i handeln av olja. Varje appreciering i värdet av den amerikanska dollarn kommer sannolikt att skicka oljepriset ned ytterligare.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Ett hausseartat kors på det dagliga diagrammets Slow Stokastiska är ett tecken på att en uppåtgående prisrörelse kan ske den närmaste tiden. Denna teori stöds av RSI i samma diagram, som har drivit in det översålda territoriet. Valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar idag.

GBP/USD

Williams Percent Range på det veckovisa diagrammet har tagit sig in i det översålda territoriet, vilket indikerar att en hausseartat prisrörelse ligger i horisonten. Dessutom svävar RSI indexet nära 20 strecket. Ligga långt kan vara dagens strategi.

USD/JPY

De tekniska indikatorerna förser oss med blandade signaler för detta valutapar. Medan RSI på 8-timmarsdiagrammet för närvarande ligger i det översålda territoriet befinner sig de flesta indikatorerna i neutralt territorium. Att inta en vänta och se strategi kan vara att föredra i dag.

USD/CHF

Det dagliga diagrammets Williams Percent Range har glidit över -20 nivån, vilket visar att en baisseartad rörelse kan komma inom den närmaste tiden. Valutahandlare kan vilja ligga kort i sina positioneringar.

Wild Card

Platina

8-timmarsdiagrammets tekniska indikatorer visar att denna råvara har varit överköpt under en tid. Ett baisseartat kors har formats på Stokastiska Slow, medan RSI indexet visar att en korrigering nedåt kan ske. Forex handlare kanske vill ta tillfället i akt att öppna korta positioner inför en baisse överträdelse.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.