Home > EUR fast i baissetrenden inför ECB:s styrräntebeslut

EUR fast i baissetrenden inför ECB:s styrräntebeslut

EUR hade måttliga nedgångar mot flera av dess viktigaste valutarivaler under förmiddagens handel i går, efter att nedslående statistik från euroområdet tidigare i veckan fortsatte att tynga EUR. I dag har USA en bankhelgdag, vilket kan resultera i en miljö med låg likviditet på marknaden. Valutahandlare vill komma ihåg att under tider med låg likviditet, kan starka kursrörelser uppstå till synes utan anledning. Senare i veckan lär euroområdets lägsta anbudsränta leda till betydande volatilitet. Analytiker förutspår att den europeiska centralbanken kommer att sänka styrräntorna, vilket kan resultera i att EUR vänder till baisse.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up up down down up no
Veckotrend down down down up up down
Motstånd 1.2697 1.5774 80.60 0.9652 1.0403 0.8122
1.2648 1.5721 80.19 0.9597 1.0351 0.8081
1.2616 1.5690 79.93 0.9563 1.0319 0.8056
Stöd 1.2566 1.5638 79.51 0.9509 1.0265 0.8015
1.2534 1.5607 79.25 0.9474 1.0232 0.7990
1.2484 1.5555 78.83 0.9420 1.0181 0.7949

Ekonominyheter

USD – USD tog igen nedgångar kontra JPY

USD iscensatte en återhämtning mot JPY i går, efter att ha rasat tidigare i veckan på grund av ett svagt amerikanskt tillverkningsindex. Valutaparet USD/JPY steg med närmare 50 punkter för dagen för att så småningom nå så högt som 79,92, innan det hade en liten korrigering nedåt och stabiliserade sig på 79,80 nivån. Mot GBP hade USD måttliga uppgångar under hela dagen, med valutahandlare som fortsatte att överföra sina pengar till säkra tillgångar. Valutaparet GBP/USD föll med drygt 40 punkter under den europeiska handeln för att slutligen nå 1,5657 innan det korrigerade sig.

Med firandet av självständighetsdagen den 4 juli i USA kommer det råda brist på nyheter från landet, vilket innebär att alla rörelser i USD sannolikt kommer att vara ett resultat av meddelanden från euroområdet. Med spådomar från de flesta analytikerna om att ECB kommer att sänka euroområdets styrränta på torsdag, kan valutahandlare öppna korta positioneringar i EUR i dag vilket kan resultera i uppgångar i USD. Senare i veckan bör valutahandlare komma ihåg att uppmärksamma den amerikanska NFP-rapporten. USD kan vända nedåt kontra JPY, om sysselsättningssiffrorna kommer in under de förväntade.

EUR – Osäkerheten i euroområdet fortsätter att tynga EUR

EUR var i stort sett baisse under första halvan av gårdagens börshandel, där tvivel om den plan för att bekämpa skuldkrisen i euroområdet fortsatte att tynga EUR. Med detta sagt lyckades valutan iscensätta en måttlig återhämtning under kvällens handel. Efter att ha fallit med nära 50 punkter under tidig morgon handel, rekylerade valutaparet EUR/USD så småningom tillbaka över 1,2600 nivån. Mot JPY föll EUR ca 40 punkter under förmiddagens handel för att så småningom nå så lågt som 100,19, innan den återhämtade sig för att handla så mycket som 100,70.

I dag varnar analytiker att gårdagens uppgångar i EUR kan vara tillfälliga, särskilt med tanke på att ECB förväntas kapa styrräntan i euroområdet senare i veckan. Dessutom kommer valutahandlare vilja uppmärksamma alla eventuella meddelanden angående förra veckans plan att bekämpa krisen i euroområdet. Flera länder har motsatt sig planen redan. Ytterligare opposition i dag kan leda till att EUR vänder till baisse.

Guld – Priset i guld fick stöd med en försvagad USD

Priset på guld steg med över 17 dollar per uns under den europeiska handeln i går, då investerare fortsatte att se den dyrbara metallen som en säker avkastningstillgång efter svaga amerikanska nyheter tidigare i veckan. I början av amerikanska handeln låg priset på guld strax under 1620 dollar per uns.

En titt in i dagens aktiviteter kan helgdagen i USA generera låg likviditet på marknaden. Valutahandlare bör varnas för att under perioder med låg likviditet kan plötsliga kursrörelser uppstå utan någon som helst anledning. Om investerare fortfarande har en pessimistisk inställning till den amerikanska ekonomiska återhämtningen i dag, kan guldpriset utöka sina senaste uppgångar.

Råolja – Spänningar med Iran fick råoljepriset att toppa

Ett iranskt hot att blockera en strategisk vattenväg för oljetankfartyg ledde till oro på utbudssidan hos investerare i går och resulterade i att priset på råolja nådde nya toppar genom hela den europeiska handeln. Råoljepriset steg med drygt 3 dollar per fat för att så småningom nå strax under 88 dollar per fat.

I dag kommer valutahandlare vilja fortsätta att övervaka utvecklingen när det gäller den pågående tvisten om Irans omtvistade kärnenergiprogram. Varje upptrappning i de spända relationerna med Iran kan resultera i en fortsatt uppgång i råoljepriset. Med detta sagt är analytiker ganska övertygade om att Iran kommer att backa från dess hot att blockera vattenvägarna. I så fall kan råoljepriset iscensätta en korrigering nedåt i dag.

Tekniska nyheter

EUR/USD

De flesta långsiktiga tekniska indikatorerna visar detta valutapar i en intervallhandel, vilket innebär att inga betydande rörelser är prognostiserade vid denna tidpunkt. Valutahandlare rekommenderas inta en avvaktande hållning, där en tydligare bild kan komma presentera sig den närmaste tiden.

GBP/USD

Medan de flesta långsiktiga tekniska indikatorerna placerar det här paret i neutralt territorium, tycks MACD/Osma ha börjat forma ett hausseartat kors. Valutahandlare kommer att vilja hålla ett öga på denna indikator. Skulle korset fullbordas, kan det vara ett tecken på en förestående korrigering nedåt.

USD/JPY

Bollinger Bands på det veckovisa diagrammet har börjat smalna av, vilket tyder på att detta valutapar kan se en prisförskjutning de närmaste dagarna. Dessutom har MACD/Osma på samma diagram börjat bilda ett baisseartat kors. Om korset fullbordas så kan det vara ett bra tillfälle att öppna korta positioneringar.

USD/CHF

Både Williams Percent Range och RSI på det veckovisa diagrammet tycks vara nära att ta sig in i det överköpta territoriet. Valutahandlare kommer vilja uppmärksamma dessa två indikatorer. Om det fortsätter att röra sig uppåt, kan det vara ett tecken på en förestående baisseartad korrigering.

Wild Card

NZD/USD

Williams Percent Range på det dagliga diagrammet har passerat in i det överköpta territoriet, vilket signalerar en eventuell korrigering nedåt inom en snar framtid. Dessutom har Slow Stokastiska på samma diagram börjat bilda ett baisseartat kors. Detta kan vara ett bra tillfälle för valutahandlare att öppna korta positioneringar inför en eventuell brytning nedåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.