Home > EUR fick stöd av tillverkningsdata

EUR fick stöd av tillverkningsdata

EUR lyckades ta sig uppåt från ett tre veckors lägsta mot USD igår, efter positiva tillverkningsdata från Italien och Spanien vilket medförde måttligt risktagande bland investerare. Nyheten hjälpte också både råolja och guld att återhämta sig från en del av sina senaste nedgångar. I dag väntas nyheter från Spanien generera volatilitet på marknaden på nytt. Medan EUR hade en liten korrigering uppåt igår, var analytiker snabba med att varna för att till dess Spanien formellt lämnar in en begäran om en räddningsaktion ska uppgången i EUR ses som tillfällig. Varje tecken i dag om att Spanien är närmare att begära ett stödpaket kan hjälpa EUR.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up up down down down down
Veckotrend up down up down down up
Motstånd 1.3015 1.6253 79.00 0.9481 1.0400 0.8069
1.2961 1.6209 78.56 0.9434 1.0354 0.8030
1.2930 1.6182 78.28 0.9403 1.0322 0.8005
Stöd 1.2883 1.6136 77.84 0.9356 1.0276 0.7966
1.2851 1.6109 77.57 0.9325 1.0243 0.7942
1.2800 1.6065 77.12 0.9278 1.0195 0.7903

Ekonominyheter

USD – Amerikanska tillverkningsdata skickade valutaparet USD/JPY högre

Medan risktagande på marknaden ledde till nedgångar för USD mot dess högre avkastnings valutor igår, gav ett bättre än väntat amerikanskt ISM tillverkningsindex PMI hjälp åt USD kontra JPY. Valutaparet EUR/JPY steg också med mer än 20 punkter omedelbart efter rapporten för att handlas så högt som 78,09. Med detta i åtanke kunde AUD dra nytta av nyheter från euroområdet och apprecierade mot USD under hela handelsdagen. Valutaparet AUD/USD handlades över 1,0400 nivån igår, upp med närmare 50 punkter under den europeiska handeln.

När det gäller dagens handel kommer en brist på viktiga ekonomiska indikatorer från USA innebära att alla dollar rörelser sannolikt kommer att vara ett resultat av nyheter från euroområdet. Valutahandlare kommer vilja noga övervaka några tillkännagivanden från Spanien och om det landet närmare att begära ett räddningspaket av ECB. Senare i veckan kommer valutahandlare inte vilja glömma ADP-rapporten, ISM tjänsteindexet PMI, FOMC:s mötesprotokoll och den viktiga NFP-rapporten. Alla dessa indikatorer är prognostiserade att generera betydande volatilitet för USD.

EUR – Spanska nyheter kan fortsätta påverka EUR

Positiva tillverkningsdata som kom ut från Spanien och Italien igår fick EUR att appreciera mot flera av dess viktigaste valutarivaler. Efter att ha noterat ett tre veckors lägsta mot USD lyckades EUR appreciera med närmare 75 punkter under nattens handel, för att handlas så högt som 1,2937 innan den föll tillbaka till 1,2900 nivån. Valutaparet EUR/JPY avancerade med mer än 100 punkter under loppet av dagen innan paret toppade på 101,01.

I dag bör valutahandlare vara medvetna om att även om EUR kan fortsätta se måttliga uppgångar under loppet av dagen, varnar analytiker för att en den hausseartade rörelsen kan vara tillfällig. Med Spaniens skuldkris fortfarande ständigt närvarande i sinnet hos investerare, är betydande kommande hausseartade rörelser för EUR osannolikt fram tills en formell begäran om ett räddningspaket från ECB görs och det finns åtminstone en liten indikation på att landet håller på att återhämta sig. Dessutom kommer valutahandlare vilja hålla ett öga på Grekland, eftersom landet fortfarande står inför betydande ekonomiska svårigheter och som har potential att tynga EUR.

Guld – Priset på guld rekylerade med ökat risktagande

Positiva indikatorer från euroområdet bidrog till att guldpriset rekylerade till ett nytt sex månaders högsta igår. Den åtråvärda metallen apprecierade med närmare 20 dollar för ett uns under den europeiska handeln, för att så småningom ta sig över 1791 dollar per uns. En mindre korrigering fick priset ned till 1785 dollar per uns vid eftermiddagens handel.

Sett till dagens handel kan priset på guld fortsätta sin hausseartade trend om investerare bedömer att euroområdets ekonomiska återhämtning fortskrider. Med de stora frågorna om skuldsättningen i både Spanien och Grekland, bör valutahandlare vara medvetna om att den minsta negativa nyheten från euroområdet kan få råvaran att iscensätta en korrigering nedåt.

Råolja – Råoljepriset steg med närmare 2 dollar per fat

Priset på råolja toppade hela dagen igår, där en återgång till risktagande bland investerare bidrog till att högre avkastningstillgångar återtog en del av sina senaste nedgångar. För ett fat råolja betalades det så högt som 93,30 dollar under eftermiddagens handel, upp med nästan 2 dollar per fat för dagen.

I dag kommer investerare i råolja vilja fortsätta att uppmärksamma nyheter från euroområdet, särskilt då från Spanien och Grekland. Varje indikation på att Spanien är redo att begära ett räddningspaket, kan hjälpa råoljepriset att fortsätta gårdagens uppåtgående trend.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Williams Percent Range på det dagliga diagrammet har passerat in i det översålda territoriet, medan de flesta tekniska indikatorerna placerar detta par i neutralt territorium. Valutahandlare kanske vill inta en avvaktande hållning, då en tydligare bild sannolikt kommer att presentera sig inom en snar framtid.

GBP/USD

Ett baisseartat kors på det veckovisa diagrammets Slow Stokastiska tyder på att en nedåtgående prisrörelse kan inträffa den närmaste tiden. Dessutom har Williams Percent Range på samma diagram tagit sig in i det överköpta territoriet. Öppnande av korta positioneringar kan vara ett klokt val för detta par.

USD/JPY

I ett tecken på att en uppåtgående rörelse kan ske den närmaste tiden, har ett hausseartat kors börjat ta form på det dagliga diagrammets MACD/OsMA. De flesta andra tekniska indikatorer på det dagliga och det veckovisa diagrammet visar att detta valutapar befinner sig i en intervallhandel. Intagande av en vänta och se strategi kan vara ett klokt val.

USD/CHF

Ett hausseartat kors har formats på det veckovisa diagrammets Slow Stokastiska vilket tyder på att detta valutapar kan se rörelser uppåt de kommande dagarna. Dessutom ligger Williams Percent Range på samma diagram och är nära att ta sig in i det översålda territoriet. Valutahandlare kommer att vilja inta långa positioneringar för detta par idag.

Wild Card

USD/DKK

Bollinger Bands på det dagliga diagrammet har börjat smalna av, vilket tyder på att detta valutapar kan se en prisförskjutning inom den närmaste tiden. Dessutom ser det ut som att Slow Stokastiska på samma diagram har börjat bilda ett baisseartat kors. Detta kan vara ett bra tillfälle för valutahandlare att öppna korta positioneringar inför en eventuell brytning nedåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.