Home > EUR/GBP prisprognos inför BOE:s och ECB:s beslut

EUR/GBP prisprognos inför BOE:s och ECB:s beslut

EUR/GBP har handlats med en baisseartad ton i mer än ett år nu, på jakt efter en botten. Är detta veckan som markerar en botten, med tanke på att både Bank of England (BOE) och Europeiska centralbanken (ECB) tillkännager sina penningpolitiska beslut på torsdag?

En viktig vecka för EUR/GBP-handlare började för två dagar sedan. Både BOE och ECB kommer att presentera sina penningpolitiska beslut på torsdag, vilket ger spekulanter en möjlighet att handla EUR/GBP-korset.

Prisåtgärden gick ingenstans 2022. Med mer än en handelsmånad redan bakom oss rörde sig EUR/GBP-korset knappt.

Närmare bestämt, i januari handlades det i ett sådant intervall på cirka 100 pips-punkter, en extremt smal sådan av alla standarder. Det kan dock vara så att marknaden först väntade på mer vägledning från de två centralbankerna nu när den penningpolitiska stimulansen tas bort.

EUR/GBP vid dynamiskt stöd

Den tekniska bilden ser baisse ut, även om marknaden har hittat visst stöd i den nedre kanten av den fallande kanalen. Vid denna tidpunkt är det svårt att ta en position i EUR/GBP av minst två skäl.

För det första kan det dynamiska stödet utlösa en studs från de nuvarande nivåerna. Därför är björnar försiktiga med att öppna en ny position.

För det andra, tjurar har inga skäl att köpa här eftersom till och med en studs av en coupe med hundratals pips-poäng fortfarande skulle begränsa marknaden i den baisseartade kanalen. Därför är det klokaste att göra här att vänta på att de två centralbankerna säger vad de har att säga och sedan handla ett breakout ovanför kanalens övre kant eller sälja mot samma motstånd.

Marknadsaktörerna förväntar sig olika policys

Medan den tekniska bilden ser baisse ut, så gör även den grundläggande det. Å ena sidan väntas BOE höja räntan igen efter den senaste räntehöjningen i december. Å andra sidan kommer ECB snarare att insistera på sitt duvaktiga kort, vilket ytterligare pressar den gemensamma valutan.

Sammantaget är detta en stor vecka för EUR/GBP-korset. Valutahandlare måste komma ihåg att marknaden redan har prissatt de flesta av centralbankernas utfall, så en kraftig rörelse i växelkursen kan utlösas om en av de två centralbankerna levererar en överraskning.