Home > EUR/GBP prisprognos inför veckans inflationsdata från Storbritannien

EUR/GBP prisprognos inför veckans inflationsdata från Storbritannien

EUR/GBP har handlats med en baisseartad ton i flera dagar nu efter att Bank of Englands vaga kommunikation utlöste ett rally. Kommer paret att ge tillbaka sina senaste uppgångar efter den brittiska inflationen som släpps denna vecka?

EUR/GPP-crossparet hoppade nyligen från sina årliga lägsta nivåer när Bank of England gjorde alla besvikna över att de inte kunde hålla sina löften. I oktober antydde centralbankerna att de inte skulle tolerera stigande inflation och marknadsaktörerna tolkade det som att en räntehöjning kommer förr snarare än senare. Som sådan handlades det brittiska pundet med en budton under dagarna innan Bank of Englands beslut.

Men banken höjde inte räntorna utan gav istället ett fridfullt besked. Det som följde var en massiv försäljning av det brittiska pundet, och EUR/GBP-crosset är bara ett av pundparen som återspeglade svagheten – den steg från 0,84 till 0,86.

Men nu när Bank of Englands beslut ligger bakom oss, kommer inflationsdata att släppas senare i veckan. Marknaden förväntar sig att KPI på årsbasis är 3,8% och kärn-KPI på 3,1%. Baserat på hur inflationen utvecklas i den utvecklade världen, lutar risken uppåt och därmed kan inflationen stiga mer än väntat. Därför kan Bank of England komma under förnyad press att agera, om inflationen skulle överraska på uppsidan.

Lägre toppar och lägre lägsta nivåer antyder till fler nackdelar

Haussesatsningar har ökat avsevärt sedan Bank of Englands beslut, men den tekniska bilden förblir baisse så länge som serierna med lägre toppar och lägre lägsta nivåer finns kvar. Området 0,8650 är avgörande för EUR/GBP-haussen, eftersom en daglig stängning över nivån skulle ogiltigförklara serien och den övergripande biasen kommer att bli hausse. Däremot verkar baissen ha kontroll tills dess, och ett fall under 0,85 borde sätta ytterligare press på crosset.

Ur ett fundamentalt perspektiv ser euron svag ut inför vintersäsongen. Stigande energipriser och dess beroende av rysk gas, kan komma att tynga de europeiska ekonomierna under de kommande månaderna. Dessutom har vissa europeiska länder redan infört nya covid-19-restriktioner, vilket ytterligare pressar den gemensamma valutan.

Sammantaget är EUR/GBP-crosset långt ifrån att bli hausse. Såvida vi inte ser en daglig stängning över 0,8650, verkar det som att en lutning på en ny lägre låg under 0,84 ligger i korten.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto