Home > EUR hämtade stöd, men uppgångarna kan vara tillfälliga

EUR hämtade stöd, men uppgångarna kan vara tillfälliga

EUR apprecierade mot flera av dess viktigaste valutarivaler i går, där förhoppningar om att den europeiska centralbanken skulle implementera åtgärder för att hjälpa de skulddrabbade länderna i regionen stärkte riskaptiten på marknaden. Analytiker har varit snabba med att varna för att den rådande oenigheten bland euroområdets ledare om hur man bäst bekämpar regionens skuldkris, skulle kunna begränsa EUR fortsatta uppgångar. I dagens handel kommer valutahandlare vilja uppmärksamma flera potentiellt viktiga nyhetshändelser, däribland det tyska affärsklimatindexet och detaljhandelssiffror från USA. Bättre än väntat resultat kan leda till risktagande och hjälpa EUR att utöka gårdagens uppgångar.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up up up down up up
Veckotrend up up up down down up
Motstånd 1.2473 1.5815 79.32 0.9833 1.0614 0.7980
1.2421 1.5762 78.93 0.9780 1.0566 0.7932
1.2390 1.5729 78.68 0.9747 1.0537 0.7902
Stöd 1.2336 1.5676 78.29 0.9695 1.0489 0.7853
1.2308 1.5643 78.04 0.9662 1.0460 0.7824
1.2259 1.5590 77.65 0.9609 1.0413 0.7775

Ekonominyheter

USD – USD deprecierade med ökat risktagande

USD deprecierade under den europeiska handeln i går, där ett ökande risktagandet fick investerare att överge de säkra tillflyktsortsvalutorna. Mot CHF rasade USD med mer än 60 punkter för att handlas till så lågt som 0,9716 under middagens handel. Valutaparet GBP/USD steg med närmare 55 punkter för att toppa på 1,5711, innan det iscensatte en liten korrigering nedåt och stabiliserades på 1,5700 nivån. Ett anmärkningsvärt undantag från USD baisseartade trend var mot JPY. Efter att ha fallit under den asiatiska handeln lyckades valutaparet USD/JPY återhämta sig under mitten av dagens handel för att handlas så högt som 78,36.

Ser vi till dagens aktiviteter kommer valutahandlare i USD vilja notera resultatet av den underliggande amerikanska detaljhandelsrapporten och PPI-siffrorna som samtliga släpps 12:30 GMT. Analytikers prognoser för alla tre indikatorer väntas komma in långt över sina senaste siffror, vilket kan leda till risktagande på marknaden och ytterligare nedgångar för den säkra tillflyktsortsvalutan USD. Med detta sagt kommer valutahandlare också vilja uppmärksamma ett parti rapporter från euroområdet som släpps under förmiddagens handel. Om någon av nyheterna indikerar en fortsatt avmattning i euroområdets ekonomiska återhämtning, kan USD appreciera mot dess riskfyllda valutarivaler.

EUR – Tysk rapport kan leda till volatilitet i EUR i dag

Risktagande på marknaden ledde till uppgångar för EUR i går trots att analytiker fortsatte att varna investerare för den rådande oenigheten bland euroområdets ledare. Detta skulle kunna begränsa eventuella hausseartade rörelser i EUR. Valutaparet EUR/USD avancerade med nära 100 punkter under loppet av dagen för att nå så högt som 1,2372. Mot JPY apprecierade EUR med nära 90 punkter innan den toppade på 96,89. En liten korrigering nedåt förde valutaparet EUR/JPY till 96,75 nivån mot slutet av den europeiska handeln.

I dag utöver eventuella meddelanden från ECB om planer på att sänka de spanska och italienska lånekostnaderna, kommer valutahandlare i EUR också vilja uppmärksamma det tyska ZEW affärsklimatindexet som är planerad att släppas klockan 09:00 GMT. Förra veckan såg EUR en betydande korrigering nedåt efter lanseringen av nedslående tyska statistiksiffror. Dagens rapport förväntas komma in på -19,2, vilket skulle indikera pessimism i de ekonomiska utsikterna för Tyskland, vilket skulle få EUR att vända från gårdagens uppgångar under mitten av dagens handel.

Guld – Priset på guld behåller sina tidigare uppgångar

Trots en korrigering nedåt under den asiatiska handeln i går kunde priset på guld i stor utsträckning försvara fredagens uppgångar, där risktagande bland investerare ökade efterfrågan på råvaror och ädelmetaller hela handelsdagen. Priset på guld tillbringade större delen av handelsdagen i en intervallhandel och svängde fram och tillbaka mellan 1625 dollar per uns och 1619 dollar per uns. Vid slutet av den europeiska handeln stabiliserades priset på 1620 $ nivån.

I dag kan priset på guld se betydligt mer volatilitet, där ett parti av betydande rapporter från euroområdet och USA släpps. Valutahandlare kommer vilja uppmärksamma alla nyheter som kommer ut från euroområdet. Skulle någon av rapporterna komma in under de prognostiserade nivåerna, kan investerare återgå till säkra tillgångar som då kan leda till att priset på guld faller.

Råolja – Råoljepriset rasade under kvällens handel

Efter att ha stigit stadigt genom hela den europeiska handeln på grund av de ökade spänningarna i Mellanöstern, föll priset på råolja under kvällens handel i går. Råoljepriset steg med mer än 1 dollar per fat för att nå en topp på 94,11 dollar per fat, innan det iscensatte en korrigering nedåt för att handlas så lågt som 92,09 dollar per fat.

I dag väntas priset på råolja återigen se tung volatilitet i samband med ett parti betydande amerikanska rapporter. Om någon av indikatorerna kommer in över förväntan, kan det bli fart på risktagande och bidra till en återhämtning i råoljepriset efter gårdagens nedgång. Dessutom kan positiva amerikanska rapporter signalera till investerare att efterfrågan i världens ledande oljekonsumerande land har börjat stiga, vilket också kan bidra till att råoljan vänder till hausse.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Ett hausseartat kors tycks ha bildats på det veckovisa diagrammets MACD/Osma, vilket signalerar en uppåtriktad trend under de kommande dagarna. De flesta andra tekniska indikatorerna visar att detta valutapar för närvarande handlas i ett intervall, vilket gör det svårt att förutse en trend. En vänta och se strategi kan vara det bästa alternativet vid denna tidpunkt.

GBP/USD

De flesta långsiktiga tekniska indikatorerna visar att detta valutapar ligger i neutralt territorium, vilket innebär att inga betydande trender är prognostiserade vid denna tidpunkt. Att inta en vänta och se strategi kan vara det bästa alternativet, eftersom en tydligare bild sannolikt kommer att presentera sig i en nära framtid.

USD/JPY

Bollinger Bands på det veckovisa diagrammet har börjat smalnat av som signalerar att ett tecken på att ett skifte i priset skulle kunna ske i en nära framtid. Dessutom med Williams Percent Range på veckodiagrammet som börjat snirkla sig in i det översålda territoriet och indikerar att priset kan bli hausse. Ligga långt i detta valutapar kan vara att föredra för dagen.

USD/CHF

Både Williams Percent Range och RSI på det veckovisa diagrammet ligger mycket nära att ta sig in i det överköpta territoriet, vilket signalerar att nedåtgående rörelser kan uppstå under de kommande dagarna. Valutahandlare kommer vilja uppmärksamma dessa två indikatorer. Om det ges signaler om att valutaparet ligger i det överköpta territoriet, kan det vara ett bra tillfälle att öppna korta positioneringar.

Wild Card

USD/MXN

En hausseartat kors på det dagliga diagrammets Slow Stokastiska tyder på att en uppåtgående rörelse skulle kunna inträffa den närmaste tiden. Dessutom har Williams Percent Range på samma diagram tagit sig in i det översålda territoriet. Forex valutahandlare kanske vill öppna långa positioneringar inför en brytning uppåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.