Home > EUR inledde en bred återhämtning

EUR inledde en bred återhämtning

EUR fick ett uppsving efter det senaste tyska Ifo affärsklimatindexet vid stängning av förra veckans börshandel. Bättre än förväntade nyheter resulterade i valutaparet EUR/USD rusade upp med nära 100 punkter för att avsluta dagen på 1,3219. När det gäller den här veckan kan valutahandlare förvänta sig volatilitet, då den amerikanska marknaden planerar att släppa ett parti av potentiellt viktiga indikatorer, däribland tisdagens CB konsumentförtroendeindexet och onsdagens FOMC ekonomiska prognoser. I dag kommer valutahandlare att vilja uppmärksamma det tyska tjänsteindex och tillverkningsindex PMI. Bättre än förväntade resultat kan bidra till att EUR utvidgar sin nuvarande trend.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up down no up down up
Veckotrend down down down up down down
Motstånd 1.3299 1.6162 82.42 0.9215 1.0432 0.8263
1.3238 1.6135 81.92 0.9184 1.0389 0.8235
1.3196 1.6101 81.60 0.9153 1.0363 0.8211
Stöd 1.3128 1.6063 81.09 0.9103 1.0320 0.8182
1.3096 1.6037 80.78 0.9070 1.0293 0.8150
1.3018 1.6012 80.27 0.9023 1.0251 0.8127

Ekonominyheter

USD – Greenbacken faller mot sina stora valutarivaler

USD noterade nedgångar mot de flesta av dess viktigaste valutarivaler på fredagen, inklusive EUR och GBP. Positiva nyheter från Tyskland som är den största ekonomin i euroområdet, ledde till en toppad uppgång på 95 punkter för valutaparet EUR/USD. Valutaparet stängde så småningom veckan på 1,3219. Under tiden kom en betydligt bättre än väntad brittisk detaljhandelsrapport som resulterade i stora uppgångar för valutaparet GBP/USD. Valutaparet tog sig upp med över 100 punkter på fredagen för att stänga dagen på 1,6130. Mot den japanska yenen vände dollarn nedåt efter de uppgångar den haft under nattens handel och slutade så småningom veckan på 81,53, samma nivå som dess låga för dagen.

Den här veckan kommer valutahandlare vilja uppmärksamma flera potentiellt viktiga amerikanska indikatorer. Bostadsstatistik på både tisdag och torsdag, med FOMC ekonomiska framtidsbedömningar på onsdag och den avancerade BNP-rapporten på fredag väntas alla generera betydande volatilitet när de tillkännages. Sett till dagens handel kommer nyheter från euroområdet sannolikt att diktera vilken riktning marknaden tar. Analytiker varnar för att med tanken på det nuvarande tillståndet i ekonomin i Spanien och politisk osäkerhet i Frankrike, kommer kanske EUR inte att lyckas försvara sina senaste uppgångar. Varje negativ nyhet från euroområdet i dag kan leda till att USD återhämtar en del av sina senaste nedgångar jämfört med EUR.

EUR – Euron vände till hausse, men för hur länge?

Euron såg uppgångar mot både USD och JPY på fredagen, efter en bättre än väntad tyska Ifo affärsklimatindex som ledde till ett visst risktagande på marknaden. Ökningen med 95 punkter för valutaparet EUR/USD på fredagen resulterade i det bästa resultatet för en vecka för paret sedan februari. Mot JPY rusade EUR upp med runt 80 punkter under förmiddagen innan den planade ut under handelsdagen. Valutaparet EUR/JPY stängde veckan på 107,78. Men sett till hela helheten var inte allt positivt för EUR. Valutaparet EUR/CHF avslutade veckan på 1,2012, vilket var farligt nära den psykologiskt betydelsefulla nivån på 1,2000.

En titt in i dagens handelsfönster varnar analytiker för att euron kan få det svårt att upprätthålla sin senaste uppgång kontra USD och JPY. Medan en lyckad spansk skuldauktion hjälpte till att lugna farhågorna för skuldkrisen i euroområdet, är investerare fortfarande oroliga i fråga om utsikterna för den ekonomiska återhämtningen i regionen. Dessutom kan den politiska osäkerheten i Frankrike leda till en viss riskaversion på marknaden. I dag kommer valutahandlare att vilja uppmärksamma det tyska tjänsteindex och tillverkningsindex PMI som kommer ut från både Frankrike och Tyskland. Skulle indikatorerna komma in över de förväntade nivåerna kan EUR utöka sin nuvarande trend.

AUD – Risktagande gav AUD en skjuts uppåt

Positiva nyheter ur euroområdet och England ledde till ett visst risktagande på marknaden på fredag , vilket resulterade i uppgångar för den australiska dollarn. Valutaparet AUD/USD var upp 70 punkter för dagen för att stänga veckan på 1,0378. Mot JPY apprecierade AUD med mer än 60 punkter innan en liten nedåtgående vändning skedde. Valutaparet AUD/JPY slutade så småningom dagen på 84,62.

Vänder vi oss mot dagens akitiviteter kommer valutahandlare vilja uppmärksamma nyheter både från euroområdet och USA. Alla positiva meddelanden ut ur euroområdet kan leda till ytterligare risktagande på marknaden, vilket kan leda till ytterligare uppgångar för AUD. Med detta sagt planeras flera potentiellt viktiga ekonomiska indikatorer att släppas ut ur USA under de närmaste dagarna. Skulle de komma in över sina förväntade nivåer kan AUD vända nedåt kontra USD.

Råolja – Data från euroområdet fick oljepriset att stiga

Risktagandet hos investerare resulterade i ett ökat råoljepris i fredags. Bättre än väntat tyskt Ifo affärsklimatindex hjälpte till en viss del att lugna oron när det gäller euroområdets ekonomiska återhämtning och signalerade en ökad efterfrågan på råolja i regionen. Priset på råolja var upp med nära 2 dollar per fat innan en liten korrigering ägde rum. Råvaran stängde så småningom veckan på 104,04 dollar per fat.

När det gäller den här veckan kommer valutahandlare vilja notera nyheter från USA. Positiv utveckling kan leda till uppgångar för USD, vilket skulle kunna medföra att oljepriset deprecierar. Vanligtvis innebär en hausseartad USD att råoljan blir dyrare för internationella köpare, vilket leder till en nedgång i priset. Dessutom med oron som fortfarande ligger kvar hos investerare för euroområdets ekonomiska situation kan marknaderna få se viss riskaversion under de kommande dagarna, vilket kan leda till att råoljepriset vänder nedåt.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Det dagliga diagrammets Slow Stokastiska har börjat bildat ett baisseartat kors, vilket tyder på att en nedåtgående rörelse kan inträffa den närmaste tiden. Denna teori stöds av Williams Percent Range på samma diagram som har tagit sig in det överköpta territoriet. Valutahandlare kan vilja ligga kort i sina positioneringar.

GBP/USD

Williams Percent Range på det veckovisa diagrammet ligger för närvarande i det överköpta territoriet, vilket visar att detta valutapar kan se nedgångar de kommande dagarna. I ett tecken på att nedåtgående rörelse kan inträffa, har det dagliga diagrammets RSI börjat röra sig uppåt och kan passera in i det överköpta området inom kort. Valutahandlare kan vilja ligga kort i sina positioneringar.

USD/JPY

De flesta långsiktiga tekniska indikatorerna visar detta valutapar på neutral mark, vilket innebär att inga betydande trendrörelser är kända vid denna tidpunkt. Med detta sagt har det dagliga diagrammets MACD/Osma bildat ett hausseartat kors. Valutahandlare kommer att vilja hålla ett öga på andra indikatorer för det här diagrammet, då de kan ge ytterligare ledtrådar till en eventuell förestående korrigering uppåt.

USD/CHF

En hausseartat kors verkar ha bildats på det dagliga diagrammets Slow Stokastiska, vilket tyder på att en uppåtgående rörelse kan ske den närmaste tiden. Williams Procent Range på samma diagram ligger för närvarande vid -80, precis på gränsen till det översålda territoriet. Ligga kort kan vara att föredra som strategi för detta valutapar.

Wild Card

GBP/AUD

Både det dagliga diagrammets Slow Stokastiska och MACD/Osma har bildat baisseartade kors i ett tecken på att detta par kan se rörelser nedåt inom en snar framtid. Dessutom har Williams Percent Range på samma diagram börjat närma sig det överköpta territoriet. Detta kan vara ett bra tillfälle för valutahandlare att öppna korta positioneringar inför en eventuell brytning nedåt

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.