Home > EUR/JPY-prisprognos efter ECB:s hökaktiga twist

EUR/JPY-prisprognos efter ECB:s hökaktiga twist

EUR/JPY är upp tre stora siffror efter förra veckans ECB-hökaktiga twist. Så vad visar diagrammen nu när korset handlas för 132?

Ett av de valutapar som reagerade mest på Europeiska centralbankens (ECB) beslut förra veckan är EUR/JPY-korset. Den handlas högre med över tre stora siffror eller trehundra punkter på baksidan av ECB:s uttalande, vilket levererade en hökaktig överraskning till marknaderna.

För första gången under pandemin ser ECB att inflationsriskerna lutar uppåt, vilket tyder på möjliga räntehöjningar 2022. En sådan ränterörelse uteslöts kraftigt för bara sex veckor sedan, men nu är det en möjlighet. Faktum är att marknaderna omedelbart prissatte en räntehöjning i juni.

Om ECB kommer att leverera det är en annan historia. Vad som är säkert är att marknaden fångades på fel sida, och europaren pressades högre. Alla gjorde det, men rörelsen i EUR/JPY sticker ut från mängden.

Vad säger den tekniska bilden?

Två saker är värda att nämna när man tittar på EUR/JPYs dagliga diagram. En är det extraordinära stöd som marknaden har vid 128-området. Den testade det flera gånger och köparna lyckades försvara nivån varje gång.

En annan är den möjliga hausseartade flaggan. Flaggan är den nedåtgående konsolideringen under de senaste sex månaderna, och det nuvarande steget uppåt bröt sin övre kant.

Ett sådant utbrott är vanligtvis tillräckligt för aggressiva tjurar. Som ses i orange på diagrammet ovan pekar flaggans uppmätta rörelse på mycket högre nivåer, så tjurar har alla anledningar att vara på långsidan.

Försiktighet krävs dock. Om något är serien av lägre toppar inte bruten ännu. Av denna anledning kan konservativa tjurar vilja vänta på att marknaden ska nå en ny högre högsta innan de går långt, även på bekostnad av att gå in i handeln ett par hundra punkter högre.

Med andra ord, björnar har fortfarande ett fall så länge priset inte gör en ny högre högsta. Om så är fallet, förvänta dig att trycket ökar för en återgång till stödnivån 128.