Home > EUR/USD: Här är anledningen till att euron ökade

EUR/USD: Här är anledningen till att euron ökade

EUR/USD handlas långt över 1,1350 i vad som verkar vara en kort squeeze. Så vad utlöste studsarna från de årliga bottennivåerna?

En av de starkaste trenderna under 2021 var nedgången i EUR/USD-paret. Den föll från 1,23 till 1,12 på både dollarstyrkan och eurons svaghet.

Nu när slutet av handelsmånaden, och snart slutet av handeln är nära, studsade paret nästan två stora siffror. Det handlas bekvämt över 1,1350 och det ser bra ut.

Även om den fortfarande ligger under den stora baisseartade trendlinjen som ses i svart på det dagliga diagrammet, är studsen fortfarande betydande. Vad ligger bakom den senaste styrkan i EUR/USD?

Vinsttagning

Det här är en klassisk sådan. När vi närmar oss slutet av handelsmånaden och året kommer björnar sannolikt att börja ta vinster på sina korta positioner.

Genom att kvadrera en kort position måste man ta en motsatt handel. Mer exakt, för att stänga en kort EUR/USD-position är effekten på marknaden som att köpa paret. Tillsammans med faktiska tjurar som köper för årets slut, kan det leda till en kort squeeze.

Högre inflation i euroområdet

Euroområdets inflation för november släpptes idag. Den totala HIKP på 4,88% är den högsta på 30 år. Dessutom är Core HIKP på 2,63% den högsta någonsin.

Europeiska centralbanken insisterar på att dessa inflationsnivåer är övergående, men man kan inte bortse från trycket på ekonomier och hushåll. Motstridiga handlare som är villiga att ta den andra sidan av marknaden kan satsa på att ECB tvingas av hökar i ECB-rådet att agera på inflationen förr snarare än senare. Inflationen sägs trots allt vara övergående i mer än ett halvår, men nu har den nått rekordnivåer. Övergående eller inte, den är här idag och människors uppfattningar kan förändras drastiskt när det gäller framtida inflationsförväntningar.

Dovish Fed om virusrädsla

Idag kommer Feds ordförande Jerome Powell att börja sitt halvårsvisa vittnesmål inför senaten och huset. Baserat på vad han har antytt tidigare i veckan, har Fed ingen brådska med att minska snabbare nu när Omicron-varianten utgör en risk för den ekonomiska återhämtningen och arbetsmarknaden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto