Home > EUR/USD prisprognos efter att ha studsat från låga nivåer

EUR/USD prisprognos efter att ha studsat från låga nivåer

Valutaparet EUR/USD studsade från de årliga bottennivåerna och handlas med en budton och hittade köpare vid varje dipp. Så här är ett hausseartat fall för 2022, med stöd av tekniska och grundläggande faktorer.

EUR/USD är det viktigaste valutaparet. Förutom att vara den mest populära bland detaljhandlare på grund av låga handelskostnader och snäva spreadar, är den också den mest likvida.

Den gjorde en ny bottennotering 2022 jämfört med 2021, på ryggen av att Federal Reserve levererade ett hökaktigt uttalande under FOMC:s första uttalande under det nya året. Investerare köpte dollarn på grund av utsikterna att Fed skulle höja federal funds-räntan i mars – och de hade rätt, Fed bekräftade sin vilja att starta en ny åtstramningscykel.

När allt kommer omkring nådde inflationen i USA 7,5% i januari – den högsta nivån på 40 år.

Men valutamarknaden speglar värdet av en valuta i termer av en annan. Med det sagt betyder det att ett valutapars volatilitet drivs av faktorer som påverkar båda valutorna.

Med andra ord har Europeiska centralbankens penningpolitik och beslut också betydelse.

Triangulär formation pekar på mer uppsida över bd-trendlinjen

Man kan inte ignorera en möjlig kontrakterande triangel som bildas på EUR/USD dagliga diagram. Konsolideringen startade från 2017 års låga nivåer, och marknaden verkar ha genomfört fyra segment redan.

En triangel har fem segment, alla korrigerande om vi ska tolka den enligt Elliott Waves teori. Varje segment är märkt med bokstäver, så de fyra avslutade segmenten är abcd. Det betyder att en våg till, den sista, är på väg, och vanligtvis går den tillbaka mycket mer än 50%=61,8% av föregående segment.

Som sådan ser EUR/USD ut som bud här, förutsatt att den inte faller under bd-trendlinjen. Denna trendlinje bör hålla tills triangeln är färdig.

ECB:s hökaktiga pivot stöder euron vid dippar

ECB överraskade marknaden i torsdags när den gav en hökaktig twist. Först i december förra året försäkrade centralbanken marknaderna att de inte skulle höja räntorna 2022, men de ändrade sig ganska snabbt.

Pressad av stigande inflation signalerade det en hökaktig pivot. Som en konsekvens studsade EUR/USD från de lägsta nivåerna och e-vågen ser ut att ha börjat.