Home > EUR/USD-prisprognos efter sidledes handel i tre månader

EUR/USD-prisprognos efter sidledes handel i tre månader

EUR/USD är tillbaka på 1,13, ett område där det redan konsoliderats i tre månader. Kommer 2022 års låga nivåer att hålla, eller kommer vi att se en fortsättning på den huvudsakliga baisseartade trenden?

2022 började med att den amerikanska dollarn steg över FX-instrumentpanelen. Det gick bokstavligen att vinna mot alla dess G10-kamrater, och särskilt mot euron.

Dollarns styrka ledde till att EUR/USD sjönk under 1,12, där köpare dök upp. Ur ett tekniskt perspektiv kan paret bilda ett omvänt huvud- och axelmönster. Även om den tekniska bilden är enkel nog, är den fundamentala mer komplicerad, och det är sannolikt den som avgör den framtida vägen för växelkursen.

Omvänt huvud- och axelmönster pekar på 1,18

Ur ett tekniskt analysperspektiv "fungerar" EUR/USD på höger axel i ett omvänt huvud- och axelmönster. Förflyttningen under 1,12 representerar mönstrets huvud, och halsen ses strax över 1,14.

Ett sådant mönster är kraftfullare ju mer de två axlarna ser likadana ut. Som sådan kan mer konsolidering mellan 1,13 och 1,14 nivåer vara hausse för EUR/USD på medellång sikt, vilket ger 2022:s låga håll.

En stängning ovanför halsen skulle trigga mer uppåt när tjurar försöker sig på det uppmätta draget. Den uppmätta rörelsen beräknas som avståndet från huvudet till halsringningen projicerad från halsringningen. Det pekar på 1,18, och det representerar det minsta avstånd som marknaden bör röra sig.

Penningpolitik och geopolitik – viktiga drivkrafter för växelkursen EUR/USD

Fundamental analys ser mer intressant ut än den tekniska. På denna front kommer EUR/USD sannolikt att påverkas av geopolitik och penningpolitisk utveckling.

De två centralbankerna förbereder sig för penningpolitisk åtstramning

Både Federal Reserve i USA och Europeiska centralbanken varnade investerare för att tiden för penningpolitisk åtstramning är inne. Fed är dock inställd på att strama åt snabbare och mer aggressivt än den europeiska motsvarigheten, hausse för dollarn och baisse för EUR/USD-paret.

Utvecklingen i Ryssland och Ukraina utgör en risk för EUR/USD-tjurar

Alla ögon är riktade mot Ryssland dessa dagar. Konflikten i Ukraina riskerar att eskalera och investerare kan leta efter säkerhet i världens reservvaluta – den amerikanska dollarn. Dessutom skulle en konflikt i Europas utkanter tynga den gemensamma valutan.