Home > EUR/USD-prisprognos inför FOMC-mötet i januari

EUR/USD-prisprognos inför FOMC-mötet i januari

Huvudevenemanget för finansmarknaderna under den kommande veckan är FOMC-mötet på onsdag. EUR/USD-växelkursen rörde sig i ett snävt intervall under två månader och letade efter riktning. Vad kommer Fed-pressen att ge det mest likvida valutaparet?

Det nya handelsåret började med att de amerikanska aktiemarknaderna redan föll med mer än 7%. Investerare reagerar på stigande inflation och de fruktar ett starkt svar från Federal Reserve i USA.

Medan börsen backade från sina toppar, handlas den amerikanska dollarn med en blandad ton. I själva verket kan man säga att den amerikanska dollarn och valutamarknaden i allmänhet var relativt lugna den här veckan, med tanke på vad som hände med aktier; för att inte tala om kryptovalutor.

EUR/USD-paret speglar fiat-valutornas stabilitet i annars volatila tider. Den handlas i ett mycket snävt intervall, ovanligt för den mest likvida och populära växelkursen.

Sedan november 2021, eller två månader, handlas paret mellan 1,13 och 1,14, sällan fallande under eller stigande över. Det har blivit tydligt att handlare letar efter riktning, och nästa veckas FOMC-möte och presskonferensen som följer kommer sannolikt att utlösa ett avbrott från det nuvarande intervallet.

EUR/USD handlades i en stigande kanal sedan november förra året

Den senaste inflationsrapporten för december 2021 visade att priserna på varor och tjänster i USA har nått nivåer som inte setts på nästan fyra decennier. Nyheten utlöste en försäljning av US-dollar, och därför bröt EUR/USD-växelkursen ur sitt intervall och handlades över 1,14.

Under tiden återupptog den hela flytten. Det kom tillbaka till 1.13-jämviktsområdet, och den tekniska handlaren kan notera en stigande kanal.

Förutsatt att priset håller i sig i den stigande kanalen, kan vi se EUR/USD pressa sig mot den övre kanten av den och handla närmare 1,16, där ett betydande motstånd ligger.

Ett baisseartat flaggmönster bör inte uteslutas

Men en stigande kanal efter en kraftig nedgång är inte nödvändigtvis goda nyheter för tjurar. Mönstret liknar en baisseartad flagga, och ett fall under nyckelnivån 1,12 öppnar portarna för ytterligare nedgångar mot det uppmätta draget i området 1,09-1,10.

Det italienska presidentvalet representerar en möjlig marknadsförflyttare

En spelväxlare för EUR/USD kan komma från det italienska presidentvalet. Planerad att börja den 24 januari kan det utlösa instabilitet i europaren om Mario Draghi, nuvarande premiärminister, väljs till president.

Detta är det mest troliga scenariot och i så fall finns det ett behov av en ny regering. Därför är det osannolikt att instabilitet i Italien bådar gott för eurotjurar.