Home > EUR/USD-prisprognos när inflationen i USA stiger snabbt

EUR/USD-prisprognos när inflationen i USA stiger snabbt

EUR/USD svävar runt 1,10 på sistone, men biasen är fortfarande hausse. Är den högre inflationen i USA en anledning?

EUR/USD har inte minskat mycket sedan kriget i Ukraina startade. Den amerikanska dollarn fungerar som en säker tillflyktsort i tider av osäkerhet, men investerare föredrar att köpa euron vid varje dipp.

En förklaring till att växelkursen EUR/USD är ovillig att sjunka kommer från inflationsskillnaden mellan Europa och USA. I februari nådde den årliga inflationstakten i USA 7,9%, medan den i Europa svävar runt lite över 5%.

Därför, trots den första räntehöjningen från Federal Reserve, kan investerare uppfatta att Fed ligger långt bakom inflationskurvan och föredrar att sälja den amerikanska dollarn.

Hausse dubbel kombination pekar på en högre EUR/USD

En dubbelkombination är ett komplext korrigerande mönster som nästan alltid slutar med en sammandragande triangel. Faktum är att en sammandragande triangel är synlig på det dagliga diagrammet, där 1,10 fungerar som en pivotal nivå.

Från och med detta ögonblick skiftar fokus till bd-trendlinjen. Ett avbrott ovan signalerar slutet på den triangulära formationen och, implicit, slutet på dubbelkombinationen. I praktiken skulle ett sådant drag markera slutet på hela den baisseartade trenden som började från över 1,23.

ECB kommer sannolikt att börja strama åt snart

Vid sitt senaste möte signalerade Europeiska centralbanken (ECB) att den inte tolererar sådana inflationsnivåer. Med andra ord, medan många handlare skyndade sig att säga att centralbanken skulle skjuta upp normaliseringen av politiken på grund av kriget i Ukraina, valde ECB att göra tvärtom.

Därför kan vi se åtminstone en räntehöjning under 2022. EUR/USD-paret kommer dock sannolikt inte att drivas av ränteskillnaden utan av inflationstakten.

Mer exakt, om inflationsskillnaden mellan Europa och USA inte krymper, kan EUR/USD-växelkursen handlas mycket högre än de nuvarande nivåerna. Eftersom det finns lite eller inget uppåtriktat lönetryck i Europa, säger logiken oss att inflationen i USA kommer att fortsätta överträffa den i Europa.

Sammanfattningsvis, på en daglig stängning över bd-trendlinjen, blir EUR/USD-sentimentet hausse.