Home > EURCHF antyder om en lägre EURUSD?

EURCHF antyder om en lägre EURUSD?

En av de största trenderna på finansiella marknader under pandemin 2020 har varit den låga amerikanska dollarn. Dollarns nedgång har hjälpt centralbankerna att motverka likviditetsprogram då världen var i stort behov av dollar i början av pandemin.

En annan viktig trend har varit den höga euron. Det är inte bara EURUSD som har blivit starkare under pandemin utan även alla andra euro-par – med ett undantag, EURCHF.

EURCHF, ECB och SNB

EURCHF är ett av de mest intressanta valutaparen, och ett av de svåraste att tradea. Kursen återspeglar förhållandet mellan två liknande ekonomier, men denna likhet innebär inte att centralbankerna har likadana penningpolitiska perspektiv.

Å ena sidan sätter den europeiska centralbanken (ECB) tre räntor med en av dem i negativa territorier, nämligen inlåningsfaciliteten. Medan detta har varit fallet i flera år nu skedde detta till följd av svaga ekonomiska förhållanden.

Å andra sidan har vi den schweiziska centralbanken (SNB) som har den lägsta räntan i världen. Den ligger på minus 75 baspunkter och används framförallt för att skrämma bort investerare från CHF. SNB har inte gjort det en hemlighet att de ständigt ingriper på valutamarknaden för att försvaga den egna valutan, men resultaten är långt ifrån garanterade.

Om man tar en titt tillbaka i tiden ser vi att SNB tvingades att släppa växlingskursgolvet på 1,20 år 2015 på grund av lättnadsåtgärder från ECB. SNB tog en av sina största förluster någonsin, och det fanns inget någon kunde göra för att stoppa CHF från att öka i värde.

Åren efter det återhämtade EURCHF sig, men föll sen till 1,05 under pandemin år 2020. Medan euron steg mot de flesta andra valutorna, och av god anledning, lyckades inte EURCHF följa med, vilket kan innebära problem för EURUSD. Om euron återspeglar en styrka i den europeiska ekonomin borde EURCHF följa efter, men det har den inte gjort, vilket antyder att EURUSD är inget mer än en anomali, ett resultat av olika penningpolitiska åtgärder.

EURUSD låg så högt som 1,2175 i fredags. Även EURGBP och EURJPY följde denna trend uppåt, vilket återspeglar en styrka för euron.

Men EURUSD-björnar har en oväntad allierad i EURCHF-kursen. Så länge den håller sig vid nuvarande nivåer kan det vara en antydan om en möjlig vändning för euron.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.