Home > EUR/CHF – Manipulation fungerar bara på kort sikt

EUR/CHF – Manipulation fungerar bara på kort sikt

Den 6:e september förra året blev den schweiziska centralbanken (SNB) trött på vad den ansåg som en övervärderad schweizisk franc och bestämde sig för att ingripa genom en massiv intervention.

I ett pressmeddelande skrev de att en stark CHF utgör en betydande deflationsrisk och minskar efterfrågan på schweiziska varor och tjänster. Centralbanken kommer därför ej att tolerera en växlingskurs på under 1,20 EUR/CHF och är reda att köpa utländsk valuta i obegränsad mängd för att försvara den nivån.

EUR/CHF var redan i en rekyl upp när tillkännagivandet kom men etablerade sig nu klart över 1,20-nivån.

Först av allt är det viktigt att vara underförstådd med att allt centralbanken har gjort är egentligen att rita en linje i sanden som de säger sig kunna försvara; om de lyckas eller ej är en helt annan sak. Historiskt sett brukar marknaden i längden ha mer pengar än någon centralbank vilket gör att så gott som alla liknande interventioner misslyckas i längden. Faktum är att SNB redan har försökt sig på en liknande intervention 2009 som höll på i ungefär ett år men misslyckades.

Det är värt att notera att den schweiziska centralbanken precis som de flesta andra centralbanker runt om i världen är ett privat aktiebolag; dess aktier handlas till och med på börsen! De euros som centralbanken köper nu kommer de kanske bli tvungna att sälja med förlust senare. Trenden för EUR/CHF är fortfarande nedåtriktad sedan 2007 och lär nog fortsätta vara det.

Det som man kan göra nu är helt enkelt att titta och se vad som händer med EUR/CHF vid 1,20-nivån. Vi kan anta att SNB åtminstone till en början kommer försvara den nivån. 1976 tillkännagav den brittiska regeringen att de inte skulle tillåta det brittiska pundet att bli manipulerat av spekulanter och inte tillåta handel över 1,72$. De var rädda att pundets styrka skulle leda till ökad import. Vid den här tidpunkten handlades GBP/USD vid ca 1,65.

Till allas förvåning svarade marknaden med att direkt efter uttalandet stiga till 1,72$. Pundet föll sedan lite, men återhämtade sig snart igen. Varje gång 1,72$ nåddes föll pundet tillbaka men med svagare och svagare rekyler. Tillslut lade sig Pundet till rätta strax under 1,72$. Alla experter var överens om att britterna aldrig skulle låta pundet gå över 1,72$: Det var en riskfri trade och det var lika bra att sälja, ungefär som konsensus är nu med CHF.

I verkligheten så var det nästan det motsatta. Dessa situationer liknar så kallade ”limit-up”-rörelser som ibland sker för visa råvaror. [Några handlade råvaror har en limit på maximal prisförändring under dagen.] När marknadens jämviktspris är över limit-up priset ”låses” priset limit-up och all handel avstannar på grund av att det finns ett oändligt antal köpare men inga säljare vid det priset.

En vacker dag gick priset över 1,72$ och bara fortsatte upp.

EURCHF (Monthly)
EURCHF (Monthly)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto