Home > Euro-området förväntas gå framåt under 2021

Euro-området förväntas gå framåt under 2021

En ny enkät av Goldman Sachs visar något intressant om Euro-områdets ekonomiska resultat för 2020. Medan konsensus är att Euro-områdets BNP kommer bli mindre än Kinas eller Storbritanniens under 2021 erbjuder Goldman Sachs ett annat perspektiv.

Den amerikanska investmentbanken anser att den europeiska ekonomin är den snabbaste växande, mer än andra regioner år 2021. De flesta anses att Europa har hanterat coronavirus-krisen bättre än exempelvis USA.

Men, Goldman Sachs kan ha rätt i att Euro-området fram tills 2021 först måste kunna ta sig igenom 2020. Alla siffror om Euro-området har på sistone sett fruktansvärt dystra ut.

En försvagad europeisk ekonomi och ett ökat antal COVID-19-fall

Under de senaste veckorna har européer fått dämpa sin entusiasm efter EU-toppmötets historiska avtal om en återhämtningsfond. Euro-investerare firade genom att skicka EURUSD över 1,19, men andra Euro-par följde inte samma mönster (exempelvis EURGBP, EURAUD).

Då data för juli har börjat släppas fortsätter antalet COVID-19-smittade öka. Europa, och framförallt södra Europa, har traditionellt sett tjänat in stora delar av sin BNP under sommarmånaderna. Turismen är viktig för länder som Spanien och Italien, men även för storstäder som Paris och Madrid. Faktum är att starten av sommaren har lett till fler COVID-19-fall över hela kontinenten – framförallt i södra Europa.

Spanien utannonserade exempelvis att antalet turister i juni föll med 97% jämfört med förra året. Och förra fredagens BNP visade en minskning på över 18% QoQ för den spanska ekonomin – och det tredje kvartalets prognos ser likadan ut.

De spanska bankerna har även drabbats på aktiemarknaden med rekordlåga noteringar. Santander, den ikoniska spanska banken, rapporterade sin första kvartalenliga förlust på över 150 år. BBVA och andra banker har upplevt liknande förluster, och investerare drar nu ut medel ur spanska investeringar.

Denna vecka utannonserade den spanska regeringen att de blir det första landet att använda sig av den europeiska återhämtningsfonden. Tiotals biljarder euro behövs för att betala ERTE (den lokala arbetslöshetsersättningen) fram tills slutet av året, vilket signalerar att det finns ett behov av kontanter i Madrid.

Men Spanien är långt ifrån ensamma. Italien och Portugal lider av liknande ekonomiska problem. Pengar från norr blir endast en temporär lösning. Den verkliga frågan är nu, vad kommer hända med den stora arbetslösheten när stöd från regeringen upphör? Och kommer detta ske snarare än vad vi tror?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto