Home > Euro-områdets Core-inflation når rekordlåga nivåer

Euro-områdets Core-inflation når rekordlåga nivåer

Inflationen har nått rekordlåga nivåer i Euro-området under coronavirus-krisen, och ECB har nu tuffa tider framför sig. Core-inflation är en favoritvariabel för centralbanker när de mäter prisförändringar, och den föll till 0,4% efter förväntningar på 0,9%.

Inflationen närmar sig därmed deflation om ECB inte vidtar åtgärder. Men vad ska de göra när deras inlåningsfacilitet redan ligger under noll, och har gjort det i flera år nu, och när deras andra räntor, utlåningsfacilitet och den huvudsakliga refinansieringstransaktionen redan ligger i närheten av de lägre möjliga gränserna?

Nästa veckas räntebeslut från ECB skapar volatilitet på euro-paren

Tisdagens siffror kan bli banbrytande för penningpolitiken i Euro-området. ECB:s mandat om prisstabilitet innebär en inflation som ligger nära 2%, inte nära 0. Faktum är att detta är en av anledningarna varför konsensus råder kring 2% som mål för hållbar ekonomisk tillväxt – det ligger helt enkelt långt ifrån 0, men inte för högt för att skapa hyperinflation.

Men vid 0,4% är faran för deflation verklig. Med andra ord hotar det allt det som ECB har gjort under krisen. Och de har gjort mycket!

Resultatet är att det är poänglöst att tillhandahålla företag med billiga lån och hushåll med ekonomiskt stöd om konsumtionen inte ökar. Om folk sparar sina pengar och skjuter upp sin konsumtion skapas en ond cirkel som sätter press på ECB att göra mer. Mer innebär dock fler lättnader och mer pengar – men det förändrar inte mycket om ekonomin inte kommer igång och om hushållen inte börjar konsumera.

Inflation är den variabel som alla håller koll på. När den faller, som den gör nu, innebär det problem för valutan och för ECB:s trovärdighet. Om den börjar vända och röra sig mot målet ger det ECB spelrum som de kan använda för att balansera sin politik så att den passar medlemsländernas behov.

ECB sitter nu fast i ett hörn. De måste göra mer, men risken är att det inte leder till någon verklig effekt. Å andra sidan kommer valutan fortsätta att stärkas om de inte gör något.

Vi har sett ECB:s desperation denna vecka. Lane, deras chefsekonom, levererade ett verbalt ingripande för att stoppa eurons värdeökning då den nåde hela 1,20 mot den amerikanska dollarn.

Detta är en ovanlig position för ECB – och ett levande bevis på de utmaningar de möter.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto