Home > Euro-områdets PMI:er kan överraska marknaderna imorgon

Euro-områdets PMI:er kan överraska marknaderna imorgon

De preliminära PMI:erna (Purchasing Managers Index) kommer för Euro-området imorgon, och de kommer sannolikt prestera över förväntat.

En positiv överraskning kan stärka efterfrågan på euron, framförallt om vi ser siffror på över 50-nivån.

Prognosen stöder dock inte PMI på över 50. Som en påminnelse visar PMI:er som överstiger 50-nivån på en expansiv ekonomisk sektor, medan nivåer på under denna nivå visar på en sammandragning. PMI:er för Euro-området sjönk naturligt nog på grund av hälsokrisen och ekonomisk nedstängning till historiskt låga noteringar.

Vändningen för PMI:er lär fortsätta

PMI för tillverkning förväntas förbättras till 43,8 från 39,4 medan PMI för tjänster förväntas stiga till 40,5 från 30,5. Medan båda befinner sig långt under den expansiva tröskeln finns det utrymme för positiva överraskningar, framförallt för regional data.

Investerare tittar alltid på Euro-områdets ekonomier och tolkar regional data tillsammans med PMI:er för hela Euro-området. Mer specifikt leder ofta data från Tyskland och Frankrike till att marknaderna flyttar på sig mer än faktiska PMI för Euro-området.

Då dessa två länder är Europas ekonomiska motor antyder förbättringar här på framtida gagn för andra ekonomier. Förutseende investerare reagerar först på sådana diskrepanser. Om vi dömer förra veckans tyska ZEW-rapport är sannolikheten stor att tyska PMI:ier kommer visa på ytterligare återhämtning, och kan kanske nå expansiva siffror.

Europa följs noga av resten av världen, framförallt av USA, då de öppnar upp ekonomin efter tre månaders nedstängning. Det bör nämnas att nedstängningarna skedde på olika sätt – väldigt dramatiskt i vissa länder (exempelvis i Italien och Spanien) och mer avslappnat i andra länder (exempelvis i Tyskland).

Nu när sommaren ligger framför oss förbereder sig européerna att spendera en del av de pengar som de har fått i form av stödpaket. Turistbyråer har redan börjat sälja paket till soliga Spanien och till den italienska rivieran, och detta bör stärka ekonomiska index som PMI.

Det viktiga här att världen sakta men säkert lär sig att leva med viruset. Ekonomierna kan inte vara nedstängda för alltid, och försiktighetsåtgärder kommer istället definiera det nya normala.

En positiv överraskning för morgondagens PMI:er bör inte uteslutas. Förra veckan visade den europeiska centralbanken (ECB) att banker tog massiva 1,4 biljoner via deras nya TLTRO-program (Targeted Long-Term Financial Operations), och dessa pengar kommer användas.

Och var kommer de användas, om inte tillbaka in i ekonomin?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto