Home > Eurogruppmöte och BNP-siffror i veckans makroagenda

Eurogruppmöte och BNP-siffror i veckans makroagenda

På måndag kväll träffas finansministrarna i eurogruppen för att diskutera bland annat Grekland och om landet har uppfyllt de krav som ställs för att få nästa utbetalning i det internationella stödpaketet från långivarna i långivarna i trojkan.

En EU-källa uppgav på fredagen att något beslut troligen inte kommer att kunna fattas vid eurogruppens möte på måndag, utan att det krävs ytterligare diskussioner.

På måndag förmiddag presenterar Facken inom industrin sina siffersatta lönekrav inför kommande avtalsrörelse. I förra avtalsrörelsen tecknade industrin ett avtal med löneökningar på motsvarande 2,6 procent på 12 månader.

Enligt uppgifter till Arbetet kommer såväl Facken inom industrin som LO kommer att kräva löneökningar på 2,8 procent. Dessutom ska alla LO-förbund kräva föräldralön under sex månader, vilket väntas kosta ungefär 0,2 procent.

På tisdagen blir det svensk KPI-statistik för oktober. Enligt SME Direkts enkät väntas inflationen växla upp svagt till 0,5 procent från 0,4 procent i september.

KPIF, KPI exklusive boräntor, väntas ha ökat med 1,1 procent jämfört med oktober 2011, en uppgång från 0,9 procent i september.

Handelsbankens Anders Brunstedt skriver i ett marknadsbrev att KPIF-inflationen endast temporärt väntas stiga i oktober innan den åter sjunker under 1 procent i november. Handelsbankens räknar sedan med att KPIF-inflationen kommer att pendla mellan 0,5 och 1,0 procent under större delen av 2013.

På tisdag kommer också den tyska konjunkturindikatorn ZEW-index, liksom oktober-KPI från Storbritannien. I USA inleder kongressen sitt arbete, där marknaden med stort intresse kommer att följa förhandlingarna om en uppgörelse för att undvika det fiskala stupet.

Onsdag morgon släpper Arbetsförmedlingen sin månadsstatistik för oktober. I september var den öppna arbetslösheten 4,7 procent, marginellt upp från 4,6 procent i september 2011.

Störst uppmärksamhet riktades dock mot att antalet varsel steg markant, till 7.300, den högsta nivån på tre år. Efter ett antal uppmärksammade stora varsel i oktober återstår nu att se om varslen fortsatte att stiga.

”Vi räknar med att varslen steg till runt 10.000 i oktober, vilket tydligt skulle signalera en försvagning på arbetsmarknaden, men som ändå är långt under de 20.000 per månad som sågs i slutet av 2008”, skriver Andreas Jonsson och Torbjörn Isaksson vid Nordea i ett marknadsbrev.

På onsdag kommer också tung USA-statistik i form av detaljhandeln i oktober, som enligt Bloomberg News prognosenkät väntas ha sjunkit med 0,2 procent från i september, efter att tidigare ha stigit tre månader i rad. Exklusive bilar väntas detaljhandeln ha ökat med 0,2 procent.

På onsdagskvällen kommer protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte, där policyn behölls oförändrad.

Credit Suisse skriver i ett marknadsbrev att de kommer att titta efter klargöranden kring Feds tillgångsköp under 2013 och nyheter i kommunikationspolicyn.

Torsdagen bjuder på SCB:s statistik över arbetslösheten i oktober, som enligt SME Direkts enkät väntas ha varit oförändrad 7,4 procent jämfört med i september. Säsongsjusterat väntas arbetslösheten ha stigit till 7,9 procent från 7,8 procent.

”Alla varslen den senaste tiden syns ju inte i statistiken än, men det finns en risk för fortsatt försämring framöver”, sade Knut Hallberg, analytiker vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Dessutom kommer det första estimatet för det tredje kvartalets BNP för de stora euroländerna. I kvartalstakt väntas Tyskland bromsa in till 0,1 procents tillväxt från 0,3 procent under det andra kvartalet, enligt Bloomberg News prognosenkät. För Frankrike spås nolltillväxt, för Italien ned nedgång med 0,5 procent och i Spanien -0,3 procent. För hela euroområdet väntas BNP ha sjunkit med 0,1 procent efter en nedgång med 0,2 procent föregående kvartal.

Från USA kommer på torsdag KPI för oktober, där såväl KPI som kärn-KPI väntas ha stigit med 0,1 procent från i september. Dessutom släpps ett par regionala inköpschefsindex, som ger en första vink om utvecklingen för amerikansk industri i november.

Veckan avslutas på fredag med industriproduktionen i USA i oktober. Här hemma publicerar SCB statistik över industrins lager och kapacitetsutnyttjande under det tredje kvartalet.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto